Ce spune Raed Arafat despre Ebola. Toată lumea trebuie să ştie asta

Ultima actualizare:

Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a vorbit la Realitatea TV despre felul în care România ar putea fiafectată de Ebola.

”Într-adevăr, situația în Africa este o situație extrem de gravă și necesită o intervenție mondială, în acest sens, pentru a limita răspândirea și a redresa situația. Este pentru prima dată când atâtea țări sunt afectate simultan și, bineînțeles, este pentru prima dată când intră în capitalele țărilor respective, o boală specifică zonelor izolate, și acest lucru face ca reacția mondială să trebuiască să fie extrem de bine coordonată. De aici vedem reacția SUA, faptul că s-au ținut ședințe la Consiliul de Securitate al ONU, pe tema asta, a fost o discuție cu șefii guvernelor când au fost acolo, acum vreo două săptămâni, pe această temă. Reacțiile mondiale se văd, în sensul în care UE a donat peste 130 de milioane de euro, dar sunt și multe țări europene care și ele donează și participă în sprijin bilateral, cu țările afectate. SUA au declarat că este o situație de amenințare, pentru toată lumea, si de aceea au trimis și militari acolo, ca să vină în sprijinul organizațiilor nonguvernamentale care lucrează acolo (...) Vreau să transmit că, în România, la acest moment, nu avem motiv de panică și acest lucru a fost insistent subliniat la nivelul întrunirii ministeriale, care a fost la Comisia Europeană. Nu se pune problema să se izoleze țările africane sau să se închidă granițele, ar duce la agravarea situației, mai mult decât la îmbunătățirea ei. S-a discutat mult de screeningul la intrare în Europa, unde să se facă screeningul că dacă cineva este îmbolnăvit, totuși, să prindem situația de la început și să fie izolat. Concluzia a fost că screeningul, cel mai bine, este să fie făcut la ieșire din țările africane afectate, urmând ca ONS și Comisia Europeană să auditeze aeroporturile de la care se pleacă, să fie convinși că screeningul, în perioada următoare, se face corect. În același timp, se discută de screeningul pentru cei care vin pe cale maritimă, acolo se stă 10-15 zile și chiar dacă s-a făcut un screening la urcare, pe vas, oricum trebuie făcut un screening la sosire, lucru pe care îl va implementa și România,” a explicat, la Realitatea TV, Raed Arafat.

”Oricând poate să ajungă un caz la noi, prin orice cale. Singura chestie este să putem să îl depistăm cât mai repede, să limităm și să tratăm contactele acestui caz și, bineînțeles, să îi asigurăm tratamentul de sprijin simptomatologic. Am avut alocate de Guvernul României 25 de milioane de lei, suma alocată pentru creșterea capacității de protecție, de izolare și de transport terestru și aerian, în România, în acest sens. Noi am luat o decizie și discutând cu experții din afară, ne-au zis că este o decizie înțeleaptă: dacă vom avea unu-două cazuri venite de acolo, noi instalăm un spital de campanie militar, care va fi dotat la nivelul unui spital normal, dar izolat de spitalele noastre (...) Omul devine contagios numai după ce apar simptomele. Foarte important! Dacă este asimptomatic, este necontagios, astea sunt informațiile date de către experți. Atunci, rolul nostru este să monotorizăm dacă apare orice semn că există această infecție, persoana automat izolată, împreună cu contacții care urmează să fie monotorizați. Trebuie să se facă instruirea în toate zonele, nu este suficient să ai această instruire într-un singur spital și acest lucru a fost discutat la ultimul Comitet Național Ebola, că pe noi ne interesează un mecanism prin care să facem absolut tot personalul care lucrează oriunde, în țară, în unitățile de primire urgență, în serviciile de ambulanță, urgență, să fie pregătit, respectiv cum se îmbracă, cum se dezbracă dacă se confruntă cu un astfel de caz și sunt toate în vizorul nostru (...) Chiar dacă riscul este mic, noi trebuie să fim pregătiți și pentru un singur caz, pentru a evita răspândirea lui. Dacă ești nepregătit, riscul de răspândire devine foarte mare, începe să fie o infecție care, până ce o izolezi, ia ceva timp. Este obligatoriu ca toate măsurile să se facă în regim de urgență și acest lucru se face acum. Inclusiv echipamentele de protecție se achiziționează în regim de urgență, având în vedere că nu putem aștepta anumite perioade lungi, iar legea ne permite acest lucru, însă, folosindu-ne de prerogativele pentru situații de urgență”, a mai spus Raed Arafat, potrivit sursei citate.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net