Ce-ţi mai iei azi cu un pol

Ultima actualizare:

    Fotografii: Roberto Sălceanu
Fotografii: Roberto Sălceanu

Leul nostru n-a fost întotdeauna o mâţă blândă, ca acum. Moneda românească s-a bătut de la egal la egal cu valutele vremii, încă de la înfiinţarea sa. Click! vă propune o întoarcere în timp pentru a afla evoluţia leului românesc, dar şi a polului, care echivala cu 20 de lei.

Polul este o unitate monetară care desemnează jumătate dintr-un întreg. Denumirea provine din limba rusă, iar dovadă stă faptul că în secolul XIX românii atribuiau denumirea de pol unei monede ruseşti (polimperial), care era echivalentul unui imperial (avea valoarea de zece ruble). În lipsa unei monede naţionale, la jumătatea secolului XIX, în Ţările Române circulau numeroase monede ale altor state, cele mai cunoscute fiind napoleonul francez, lira sterlină, ducatul austriac şi diferite nominaluri otomane. Însă cel care i-a inspirat pe români a fost talerul-leu olandez. După o primă încercare nereuşită de a emite un pol de aur în 1868, în 1870 sunt puşi în circulaţie primii lei din aur (moneda de 20 lei) şi argint (moneda de 1 leu), ne-au spus specialiştii Muzeului Băncii Naţionale a României. La vremea respectivă raportul leu – franc francez era de 1 la 1, iar moneda româneasă avea acoperire în aur. 

Cu un leu puteai lua 0,322 grame de aur de puritate 900 la mie, iar cumpărăturile nu erau o povară. Un kg de pâine costa 0,11 lei, o găină – 1,24 lei, un kg de carne de porc – 0,34 lei, un litru de vin – 0,40 lei, iar un kg de cartofi – 0,05 lei. Cu alte cuvinte, cu un pol (20 lei) puteai face provizii pentru mai multe luni: 181 kg de pâine, 16 găini, 58 kg de carne de porc, 50 litri de vin, 400 kg de cartofi. În perioada interbelică, atunci când leul trece prin devalorizări succesive, cu un pol puteai plăti „o oră de amor” la cel mai cunoscut bordel legal din cartierul bucureştean Dudeşti, „Crucea de piatră”. Azi, cu 20 de lei, echivalentul unui pol, abia dacă poţi smulge un zâmbet unei dame de companie şi poţi cumpăra cel mult 5 kg de pâine, 1,8 kg de pui, 1,3 kg de carne de porc, 6,6 litri din cel mai ieftin vin vândut vrac, 10 kg de cartofi. Dacă eşti pasionat de aur, află că azi îţi poţi permite doar 0,125 de grame cu cei 20 de lei pe care-i ai în buzunar.


    Foto: john phillips via arhivadepresa.wordpress.com
Foto: john phillips via arhivadepresa.wordpress.com

Leul, istorie tumultuoasă

- 22 aprilie/4 mai 1867: se aprobă Legea pentru înfiinţarea unui nou sistem monetar. Leul devine unitatea monetară a României, împărţit în 100 de bani. Echivala cu 5 grame de argint sau cu 0,322 grame aur. 

- 1868: sunt comandate în străinătate 200 de monede de 20 lei aur. Pe avers, în locul stemei ţării, e gravată efigia lui CaroI I şi nici un semn de vasalitate faţă de Poartă. În plus, legenda „Carol, Domnuloru Româniloru” a stârnit protestele Imperiului Otoman, Austro-Ungariei şi Rusiei. Moneda de 20 lei din 1868 e o raritate numismatică mondială, datorită numărului redus de exemplare.

- 24 februarie/8 martie 1870: cu ocazia inaugurării Monetăriei din Bucureşti se bat primele monede de 1 leu şi de 20 lei care au circulat efectiv. Numărul mic de piese (5.000 de 20 lei şi 400.000 de 1 leu) arată că ele nu erau destinate în principal circulaţiei, ci mai mult ca să demonstreze hotărârea României de a-şi exercita dreptul suveran de a emite monedă proprie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net