În ce valută să păstrăm banii

Ultima actualizare:

    În ce valută să păstrăm banii: Lei sau eurofoto: zf.ro
În ce valută să păstrăm banii: Lei sau eurofoto: zf.ro

Cu toţii ne întrebăm în ce valută să păstrăm banii pentru a nu se devaloriza. Criza financiară din ultimii ani i-a făcut pe românii care fac economii în valută să ajungă să nu mai retragă nici banii depuşi din cauza comisioanelor mari şi a dobânzilor mici plătite de băncile din ţară. Click! îţi arată în ce valută să păstrăm banii şi ce avantaje şi dezavantaje există în funcţie de ce alegem.

Fiecare persoană în parte îşi doreşte ca banii puşi la ''dospit'' să nu-şi piardă din valoare, să reziste inflaţiei, schimbărilor de curs valutar, schimbărilor politice ori economice. Iată în ce valută să păstrăm banii şi ce ne sfătuiesc specialiştii.

  • Avantaje: Cel mai important aspect pozitiv pentru păstrarea economiilor în lei îl reprezintă garantarea scestor depozite de către Fondul de Garantare al Depozitelor (FGDB) în limita a 100 000 euro/deponent/bancă. Pentru dispersarea riscului e bine, ca în cazul în care aveţi economisită o sumă mai mare, să vă constiuiţi mai multe depozite pentru ca fiecare dintre acestea să fie beneficiarul garanţiei acordate de FGDB. Leii sunt, cu siguranţă, o opţiune benefică atunci când ne gândim în ce valută să păstrăm banii.
  • Dezavantaje: Dobânzile la depozitele în lei sunt de aproape două ori mai mari decât la euro, iar riscul valutar nu poate fi ignorat complet având în vedere tensiunle de pieţele externe.

În ce valută să păstrăm banii. În euro

  • Avantaje: În ce valută să păstrăm banii, şi anume în euro, este de preferat atunci când economisiți o sumă care va fi folosită pentru efectuarea unei plăți în valută într-un termen destul de scurt. O altă situație pentru care este indicat să procedați aşa ar fi cea în care intenționați să acumulați suma necesară pentru avansul unui credit sau produs de leasing în euro. Trebuie să țineți cont însă de faptul că economisirea în euro devine mai eficientă decât cea în lei doar dacă se înregistrează o creştere a cursului de schimb.
  • Dezavantaje: Depozitele în euro sunt supuse riscului valutar, precum orice instrument financiar în valută de pe piața românească.

În ce valută să păstrăm banii. În dolari americani

  • Avantaje: În condiţiile în care dolarul american se apreciază atât pe pieţele internaţionale cât şi pe cele de la noi, economisirea prin intermediul depozitelor bancare în această monedă poate reprezenta o soluţie atractivă. Dolarul se numără printre opţiunile preferate, atunci când avem de ales în ce valută să păstrăm banii. Cele mai avantajoase dobânzi pentru depozitele în dolari sunt oferite de băncile mai mici. Depozitul Gold cu plata la scadenţă de la Piraeus Bank are o dobândă fixă de 3,25% pe an pentru depozitele pe 12 luni.
  • Dezavantaje: Există unele banci ale căror conturi de economii în dolari se constituie pe perioade determinate, motiv pentru care conturile de economii respective nu mai sunt asimilate conturilor curente, ci sunt considerate depozite bancare cu economisire şi se impoziteaza cu 16%. Acesta este unul dintre aspectele negative atunci când ne decidem în ce valută să păstrăm banii.

În ce valută să păstrăm banii! Ce ne sfătuiesc specialiştii

Experţii în economie ne sfătuiesc în ce valută să păstrăm banii. Unii le recomandă cetățenilor să păstreze banii în lei, alții – să-i investească în dolari sau euro. Totul depinde de suma disponibilă sau perioada investiției. În cazul în care sumele nu sunt substanțiale, cel mai bine ar fi să le păstreze în lei.

Atunci când sumele depășesc 1000 de euro, pe termen scurt și mediu cel mai convenabil ar fi ca economiile să fie păstrate în dolari americani. ”Aș prefera dolarul monedei unice europen pentru că diferența dintre economia SUA și cea europeană este una bine definită. SUA înregistrează o creștere economică trainică în ultima perioadă de timp. Cred că în următoarele trei luni dolarul va fi mai puternic decât euro”, a declarat Sveatoslav Mihalache, cel care a făcut o retrospectivă amănunţită în ce valută să păstrăm banii.

Pe termen lung, experții recomandă plasarea economiilor în euro, din cauza ieftinirii valutei europene în raport cu dolarul. ”Euro este în cădere în prezent. Acest lucru înseamnă că dolarul este scump iar dolarul este ieftin. În cazul în care trendurile se inversează sau se stabilizează, atunci vom câștiga dacă procurăm euro. E mai bine să investim în euro pentru ca acum valuta europeană e ieftină”.

image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net