”Raiul s-a deschis oamenilor”, “astăzi, întunericul se luminează cu arătarea Domnului” - sunt cuvintele prin care patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a încheiat sâmbătă la Bucureşti slujba de Bobotează. Fapt fără precedent, căldura a dat peste cap obiceiul crucilor de gheaţă şi a silit Patriarhia, pentru prima oară, să recurgă la un aranjament floral.


Pe o căldură de 15 grade şi un soare puternic, în Capitală, peste 3.500 de oameni, încolonaţi perfect pe cele două părţi ale Dealului Mitropoliei, au luat, după slujba oficiată de patriarhul Daniel, apă sfinţită (agheasma mare) din cele 24 de butoaie din curtea Catedralei Patriarhale. La Bucureşti, tradiţionala ”cruce de gheaţă” a fost un simplu cadru de fier, de 10 metri, împodobit cu flori şi cetină de brad.

4-actu-7.-2col-.jpg

La Bucureşti, crucea de gheaţă a fost înlocuită cu una de flori
Foto: Sever Gheorghe

4-actu-4.-2col-img_3792.jpg

Patriarhul Daniel a stropit mulţimea cu agheasmă
Foto: Sever Gheorghe

Aranjamentul de pe scheletul de fier a fost ales de Asociaţia Florarilor, după negocieri cu reprezentanţii Patriarhiei. Pe Dealul Patriarhiei din Bucureşti, apa sfinţită pentru agheasmă a fost adusă din izvorul secret al reşedinţei mai marelui Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. ”Agheasma se ţine în locuri curate şi se ia opt zile, înainte de mâncare şi chiar de anafură, dimineaţa”, explică tuturor patriarhul Daniel. Lichidul nu este orice apă: este scos de la o adâncime de aproape 190 de metri, cu maşinile de pompieri, şi pus în butoaiele albastre ale Patriarhiei.

4-actu-2.-2col-img_3739.jpg

La Patriarhie au fost sfinţiţi 12.000 de litri de apă
Foto: Sever Gheorghe

4-actu-3.-2col-img_3587.jpg

Foto: Sever Gheorghe

4-actu-5.-2col-img_3887.jpg

Oamenii au venit sticle şi bidoane să-şi ia apă sfinţită
Foto: Sever Gheorghe

”Am venit să luăm agheasmă pentru familie şi copii că aduce noroc şi fereşte de probleme. Avem încredere că are puteri”, spune Silvia Ciofu, care aştepta liniştită la coadă. Are rude în străinătate şi ”au nevoie de putere dumnezeiască”, explică ea, făcându-şi cruce. La coadă, principalul subiect era vremea frumoasă, surprinzător de caldă pentru acest anotimp. În timp ce bătrânii sunt suspicioşi, cei tineri explică doct despre ”schimbările climatice”. Fără grijă, copiii se joacă în bălţile de la marginea drumului, chemaţi din când în când de familie, ”să nu se piardă rândul şi să nu îi uite lumea”, zice, atoateştiutor, Marin Bărbulescu. 

La Constanţa, apa a fost adusă cu boi şi măgari

Peste 10.000 de persoane au participat sâmbătă la slujba de Bobotează organizată pe faleza Cazinoului din Constanţa. Mai multe care trase de boi şi de măgări au adus butoaiele cu apă care urma să fie sfinţită. Ulterior, sticlele cu agheasmă au fost aşezate în cruce pe faleza din faţa Cazinoului, în faţa acestora fiind amplasată o cruce din gheaţă. Pentru ca miile de credincioşi să nu se calce în picioare pentru a primi cât mai repede lichidul sfinţit, agheasma a fost distribuită de către jandarmi. După ceremonia religioasă, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Snagoveanul, a urcat într-o barcă şi a mers în larg unde a aruncat trei cruci de lemn. Potrivit news.ro, aproximativ 20 de persoane au înotat după ele, trei tineri reuşind să ajungă primii la cruci şi să le aducă la mal. 

Loading...