Ceauşescu, bolnav de cancer la prostată! Informaţii secrete trimise în Statele Unite ale Americii

Ultima actualizare:
Colonelul  George Kolt
Colonelul George Kolt

În plină Epocă de Aur, colonelul american George Kolt, unul dintre cei mai buni ofiţeri CIA, trimitea la Washington un raport potrivit căruia Nicolae Ceauşescu urma să fie operat de cancer la prostată. Agentul dădea detalii despre situaţia dramatică din România şi despre faptul că, în cazul unui deces al liderului comunist, conducerea urma să fie preluată de Elena şi Nicu Ceauşescu.

Informaţii secrete trimise în Statele Unite ale Americii! Pe 22 iulie 1985, George Kolt, ofiţer CIA (Central Intelligence Agency - Agenţia Centrală de Informaţii),  responsabil pentru Europa, expedia un raport de şase pagini la Washington. O pagină era alocată situaţiei din România şi stării de sănătate a lui Nicolae Ceauşescu, scrie adevarul.ro.

„Perioada e una riscantă, deoarece România trece prin mari probleme”

Elena şi Nicu  ar fi urmat  să preia puterea
Elena şi Nicu ar fi urmat să preia puterea

După cum preciza Kolt, care avea multe surse de încredere la Bucureşti, ”tot mai multe informaţii indică faptul că Nicolae Ceauşescu ar putea fi supus în curând unei intervenţii chirurgicale din cauza unui cancer la prostată. Perioada e una riscantă, deoarece România trece prin mari probleme economice şi financiare înainte de iarna anului 1985, care se anunţă una deosebit de dură”. Ofiţerul CIA sublinia, în informarea trimisă directorului CIA din capitala SUA, că dacă operaţia va fi necesară, aceasta va fi una dificilă, deoarece Ceauşescu ”are multe probleme de sănătate. Iar în cazul în care Ceauşescu nu se reface repede după operaţie, bătălia pentru succesiune ar face ca soţia sa, Elena, şi fiul său, playboy-ul Nicu, să îşi măsoare forţele cu restul oamenilor din echipa de conducere. Nu există vreun personaj dominant în acest grup, deoarece Ceauşescu nu a desemnat un succesor, însă cred că este posibil ca toţi ceilalţi şefi comunişti să se unească pentru a încerca să-i dea jos de la conducere pe Elena şi pe Nicu”.

Agentul american mai preciza că economia României, slăbită după patru ani de austeritate, încă resimte efectele ultimelor ierni. Kolt menţiona că ”predicţiile privind recoltele nu sunt bune, producţia industrială a scăzut şi va fi mult mai dificil să se atingă ţintele României privind exporturile”. Ofiţerul CIA îşi încheia raportul cu o notă de avertizare: ”Sovieticii ar putea folosi noile dificultăţi economice din România pentru a-şi creşte influenţa asupra regimului de la Bucureşti. Iar dacă Ceauşescu e grav bolnav şi o luptă pentru succesiune începe, situaţia din România ar putea confrunta noul lider sovietic cu prima sa criză din Europa de Est”.


    Elena şi Nicu  ar fi urmat  să preia puterea
Elena şi Nicu ar fi urmat să preia puterea

Presa americană: «Nu mai prinde primăvara lui 1986»

Prestigiosul ziar “Washington Post“ publica, pe 25 august 1985, un articol intitulat ”Sfidarea României”. Cei doi jurnalişti americani de top, Jack Anderson (câştigător al Premiului Pulitzer în 1972) şi Dale Van Atta (nominalizat de cinci ori la Premiul Pulitzer) făceau referire la mai multe documente clasificate ale CIA. Ei menţionează că ”raportările secrete trimise preşedintelui Ronald Reagan indică faptul că Nicolae Ceauşescu este pe moarte şi că nu mai prinde primăvara lui 1986”. Cei doi ziarişti au avut şi aprecieri la adresa dictatorului: ”Nici o altă naţiune din blocul sovietic nu a fost mai independentă decât România”. Ziariştii scriau şi că ”bătrânul lider român a lăsat-o mai moale. O examinare detaliată a fotografiilor sale apărute în ziarele româneşti indică faptul că starea lui de sănătate se deteriorează. A slăbit şi pare obosit. Iar în Bucureşti se vorbeşte că de fapt soţia lui, Elena, este cea care conduce guvernul”.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net