Cele mai frumoase tradiții de Crăciun. De ce e bine să aprindem o lumânare aurie și să primim colindători

Ultima actualizare:
Colindătorii aduc belșug și armonie în casele celor care îi primesc
Colindătorii aduc belșug și armonie în casele celor care îi primesc

Din vremuri îndepărtate, tradițiile pe care le împlinim în ziua magică de Crăciun atrag norocul și bucuriile în viața noastră în Noul An. Pentru ca să ne meargă bine în anul ce urmează, este bine ca în ziua de Crăciun să respectăm tradițiile mai vechi sau mai noi care au purtat noroc multor generații.

Străvechea datină a colindelor este mesagerul belșugului


    Colindătorii aduc belșug și armonie în casele celor care îi primescfoto: Shutterstock
Colindătorii aduc belșug și armonie în casele celor care îi primescfoto: Shutterstock

În România, există mai multe tradiții și obiceiuri de Crăciun, transmise din generație în generație. O tradiție extraordinară, legată de Nașterea Domnului, Crăciunul, aduce cu ea un obicei frumos și solemn – colindul. Datina colindelor se practică dinainte de creștinarea românilor și aceste cântări aveau legătură cu anul agrar, cu recoltele bogate și culesul viilor. Când primim colindători în ziua de Crăciun, pătrunde bucuria, voia bună și sporul în casa și în viața noastră. La masa sărbătorească este de bun augur să ascultăm colinde, cântece ritualice de belșug, de rodire a ogoarelor și de armonie în relațiile interumane. 

Gospodarii aprind focul în sobă de dimineață

În satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineață, aprind focul în sobă și ațâță jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun:  "Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși, /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă. La anul și la mulți ani!”.

Să mâncăm pește la micul dejun pentru a fi sprinteni tot anul


    foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Pentru a fi sprinteni ca peștele în momente decisive din viața noastră în anul ce vine, să mâncăm pește la micul dejun în ziua de Crăciun. Credincioșii care au rostit în dimineața praznicului o rugăciune înainte de micul dejun, apoi au mâncat pește, au reușit să realizeze ceea ce și-au dorit, pe parcursul Anului Nou, chiar în situații dificile.

Apa norocului risipește necazurile  

De multe decenii, în judeţul Argeş (la sate, dar şi în mediul urban), în ziua de Crăciun se practică un ritual care aduce noroc, aşa cum spun credincioşii din aceste localități. În dimineaţa de Crăciun, înainte ca familia să servească micul dejun, gospodina stropeşte toate încăperile locuinţei, cu excepţie camerei de baie, cu o licoare pe care o prepară din vreme. Apa norocoasă se obţine din agheasmă amestecată cu o infuzie în care se adaugă trei plante: mentă, levănţică şi muşcată. În familia în care necazurile au fost numeroase în anul care se încheie, atunci ritualul trebuie să se repete timp de şapte zile.  

O tradiție care sporește veniturile-caietul ”Bancomat”

Pentru ca sporul casei să nu se risipească, oamenii de afaceri și negustorii împlinesc un ritual: din ziua de Crăciun, ei încep să noteze într-un caiet seria banilor cheltuiți în fiecare zi. În timp, s-a constatat că prin acest obicei gospodarul nu mai face cheltuieli neprogramate și paguba fuge din căminul său.      

De Crăciun, să împodobim casa cu flori roșii și coronițe de brad


    foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prin tradiție, este de bun augur să ne împodobim locuința cu flori roșii (Floarea Crăciunului și Cactusul de Crăciun) și coronițe din ramuri  de brad. Aceste vegetale de culoare roșie și verde inspiră membrilor familiei gânduri bune, armonie și păstrează sentimentele de dragoste în familia noastră.  

Lumânarea Crăciunului trebuie să ardă în ziua magică de 25 decembrie

Să aprindem lumânarea Crăciunului (o lumânare aurie) în ziua magică de Crăciun și s-o lăsăm să ardă până se stinge singură. Se spune că lumina lumânării de Crăciuni va ocroti căminul nostru timp de un an de pagubă și de resentimente.   

Cum va fi vremea în cele patru anotimpuri

Prin tradiție, zilele de 24, 25, 26 și 27 decembrie reprezintă, de fapt, cele patru anotimpuri. Data de 25 decembrie prevestește cum va fi vremea în vara anului 2018, ziua de 24 decembrie anticipează vremea în primăvara care vine; data de 26 decembrie anticipează cum va fi toamna următoare- ploioasă sau secetoasă. De asemenea, în ziua de 27 decembrie vom afla cum va fi vremea în iarna anului viitor. Cunoscând aceste amănunte, vom ști cum să ne programăm prioritățile pe parcursul anului.  

Prima persoană care ne calcă pragul trebuie să fie un bărbat brunet

Din vremuri îndepărtate se știe că este un semn de bun augur pentru tot anul dacă în ziua de Crăciun prima persoană care intră în casa noastră este un bărbat brunet sau șaten. Acest oaspete aduce norocul în casa și în viața noastră. Tradițiile strămoșești ne învață să evităm să primim în casa noastră un bărbat roșcat pentru că tot anul ne vom confrunta cu necazuri cauzate de intrigi și de abuzuri de tot felul. De asemenea, în dimineața de Crăciun, în nici un caz nu e bine ca prima persoană care ne calcă pragul să fie o femeie, pentru că tot anul vom avea necazuri financiare și în căsnicie.  

Primul colac să fie împărțit membrilor familiei

În Ajunul Crăciunului să preparăm colaci pe care să-i sfințim la biserică. Pentru a avea bucurii în anul care vine, în ziua de Crăciun să împărțim primul colac între membrii familiei, pentru ca armonia și buna înțelegere să nu plece din casa noastră. De asemenea, nu este bine să aruncăm firimiturile rămase de la acest colac, ci trebuie să le punem în mâncarea vitelor și păsărilor din gospodărie. Aceste firimituri au puteri miraculoase și vor ocroti de boli animalele și păsările din gospodăria noastră.    

O datină pentru ca albinele să rămână în stup

Şi apicultorii respectă cu sfinţenie o datină: în Ajunul Crăciunului, ei nu înstrăinează niciun obiect din casă, pentru ca albinele să nu părăsească stupii în timpul roitului (nunta albinelor) şi să fie plini de miere. 

Vâscul și busuiocul la fereastra casei alungă dușmăniile


    foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Pentru a scăpa de resentimentele dușmanilor tot anul care vine, este bine să agățăm buchețele de busuioc și crengi de vâsc la ferestre.

Vasele în care am mâncat la masa sărbătorească se spală a doua zi    

Vasele în care am mâncat la masa sărbătorească de Crăciun nu trebuie să spălate până a doua zi. Mai mult, apa în care am clătit vesela este bine s-o turnăm în apa de băut a vitelor, pentru a le ocroti de deochi.

Să nu măturăm în ziua de Crăciun

Nu este bine să măturăm și să scoatem gunoiul din casă până a doua zi de Crăciun, pentru a avea parte de spor în munca de fiecare zi. Când ducem gunoiul la ghenă trebuie să spunem: "Nu arunc gunoiul, ci arunc tot ce este rău în viața mea".  

Prin tradiție, copiii primesc un desert special

Pentru  a fi sănătoși tot anul, copiilor li se dă la desert miere cu fagure și semințe de bostan.   

Aperitivele tradiționale au prioritate

În această noapte sfântă, pe masa sărbătorească au prioritate aperitivele preparate din carne de porc, de peşte şi de pasăre, ca simboluri ale vitalităţii, ajutându-i pe gospodari să fie sănătoşi în Noul An. Potrivit tradiţiei, după ce se degustă aceste bucate tradiţionale, mesenii degustă și ţuica, tot un simbol al vitalităţii.   

Rugăciunea rostită în noaptea de Crăciun ne împlinește dorințele

De Crăciun, spun bătrânii, se deschide cerul. Persoanele credincioase și oamenii generoși îl văd pe Dumnezeu stând la masă cu îngerii și cu sfinții părinți. Rugați-vă la miezul nopții să vi se împlinească dorințele, iar rugăciunea voastră nu va rămâne fără răspuns.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net