Cele mai îndrăgite tradiții de Sânziene, care aduc spor și bucurii celor care le împlinesc

Ultima actualizare:
Se culeg flori de sânziene, plante de leac renumite pentru puterile lor tămăduitoare.
Se culeg flori de sânziene, plante de leac renumite pentru puterile lor tămăduitoare.

Sărbătoarea de pomenire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, de miercuri, 24 iunie, mai poartă numele și de Sânziene. Este cunoscută în unele zone geografice și sub denumirea de Drăgaica și are la origine un străvechi cult solar. În credința populară, în ziua acestui îndrăgit praznic, se păstrează anumite tradiții.

Se spune că Sânzienele aduc oamenilor bucurii și spor în munca lor, ocrotindu-i de spiritele rele. Tradiția spune că Sânzienele plutesc în aer, cântă și dansează, în noaptea de 23 spre 24 iunie. În mediul rural, oamenii așteaptă ca în această noapte să se deschidă cerul. Este un moment ideal ca ei să ia legătura cu rudele și prietenii plecați în lumea de dincolo.

Cele mai interesante tradiții de Sânziene

Coronițe pentru sporul casei

În zorii sărbătorii, fetele și femeile împletesc coronițe din 9 fire de sânziene și 9 de grâu. Cununa împletită este aruncată pe acoperișul casei. Când rămâne agățată, este semn bun. Persoanele care le-au împletit vor avea bucurii în căminul lor sau se vor căsători. Dacă împletitura alunecă și nu rămâne pe casă, este un avertisment pentru o perioadă cu probleme în gospodărie. De asemenea, astfel de coronițe se agață la uși și ferestre pentru a aduce spor și belșug în casă și pentru a-i apăra pe gospodari de ghinioane și de boli.

Florile de sânziene sunt remedii magice


    Se culeg flori de sânziene, plante de leac renumite pentru puterile lor tămăduitoare.foto: pixabay.com
Se culeg flori de sânziene, plante de leac renumite pentru puterile lor tămăduitoare.foto: pixabay.com

În ziua praznicului, se culeg florile de sânziene, plante de leac renumite pentru puterile lor tămăduitoare. Toamna se culeg rădăcinile lor. Se spune că și roua adunată de pe aceste flori are puteri videcătoare, fiind un remediu pentru ochi și piele. Inflorescențele de culoare albă sau galbenă au un miros foarte plăcut. Planta este indicată în tratarea afecțiunilor hepatice, renale, neurologice. Florile se folosesc și în tratamente cosmetice. În același timp, se păstrează credința că au puterea de a alunga spiritele malefice și vrajba din casele oamenilor.

Dacă plouă în ziua de Sânziene, nu este semn bun

În ziua de Sânziene, agricultorii sunt atenți la starea vremii. Potrivit tradiției populare, dacă plouă în ziua sărbătorii, nu este semn bun, căci se spune că va mai ploua timp de 40 de zile, iar vremea rea va aduce necazuri oamenilor. În această zi, după ce a cântat trei luni, de la Bunavestire, cucul tace, eveniment ce se numește amuțitul cucului. Se mai știe că pe parcursul celor trei luni, cucul s-a implicat în destinele oamenilor și ei știu că atunci când cucul cântă, le vestește un eveniment plăcut, mai multe bucurii sau chiar o căsătorie.

Ritual pentru aflarea celui ursit

În ziua praznicului, tinerele care vor să-și afle ursitul împlinesc un ritual special. Ele pun apă de izvor într-un vas nou de culoare albă, adusă în casă în ziua sărbătorii, câteva fire de sânziene și agheasmă. După ce se spală pe față cu apă de izvor, tânăra care urmează ritualul se roagă ca Sânziana să-i aducă pe cel ursit, pe “oglinda apei” din vas. Potrivit tradiției, cele care respectă pașii întocmai își vor cunoaște viitorul soț. Ritualul de Sânziene poate fi împlinit timp de 24 de ore.

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net