Cele mai mari cutremure din România - când au avut loc și câte victime au făcut

Ultima actualizare:

    Cutremurul din 77 a fost unul dintre cele mai mari cutremure din RomâniaSURSĂ FOTO: activenews.ro
Cutremurul din 77 a fost unul dintre cele mai mari cutremure din RomâniaSURSĂ FOTO: activenews.ro

Cele mai mari cutremure din România s-au petrecut cu o frecvență scăzută însă au lăsat urme semnificative.

Am făcut o listă cu cele mai mari cutremure din România care au avut loc de-a lungul timpului, așa cum apar ele menționate în diferite surse sau cum au fost înregistrate din momentul în care s-a introdus o monitorizare a scoaței terestre.

Cele mai mari cutremure din România au zdruncinat serios întreg teritoriul țării și absolut toate care intră între cele mai puternice au avut loc în Vrancea, care este o zonă cunoscută cu activitate seismică intensă.

Unul dintre cele mai mari cutremure din România, cel mai mare înregistrat vreodată în documente este cel care a avut loc tocmai în anul 1802, în ziua de 26 octombrie. A fost un cutremur de adâncime, cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter și cu epicentrul în zona Vrancea.

Cutremurul a fost atât de puternic încât s-a simțit până la Istanbul și Moscova. Seismul a durat în jur de 2 minute și jumătate și a produs multe pagube materiale cât și umane, însă documentele vremii nu consemnează cu exactitate.

Cele mai mari cutremure din România - 7,5 grade

Pe locul doi între cele mai mari cutremure din România se găsește un seism ce a avut loc în 23 ianuarie 1838 și al cărui bilanț oficial a fost de 73 de morți și 14 răniți numai în București. Există informații că numărul real al morților a fost de câteva sute în întraga țară.

Câteva zeci de case din București au fost puse la pământ de sesimul ce a durat în jur de un minut.

Cele mai mari cutremure din România - 7,4 grade

Altul dintre cele mai mari cutremure din România a fost seisml din 10 noiembrie 1940. Acest cutremur a avut loc la ora 3:39 dimineața și epicentrul său a fost în Vrancea la o adâncime de 133 km.

Practic a fost primul mare cutremur din România contemporană. Nu există date exacte despre numărul victimelor, dar se spune că doar în Moldova ar fi murit peste 1000 de oameni și au fost cel puțin 4000 de răniți. Informațiile sunt destul de puține deoarece a avut loc chiar în timpul războiului.

Cele mai mari cutremure din România - 7,2 grade

Cutremurul din anul 1977 este cel mai cunoscut dintre cele mai mari cutremure din România. Urmările lui au fost dezastruoase: peste 1500 de morți și peste 11 mii de răniți.

În jur de 33.000 de locuințe au fost distruse în urma seismului devastator. Bucureștiul a înregistrat așa cum era de așteptat cele mai mari pagube materiale. Peste 30 de clădiri și blocuri au fost puse la pământ curmând viețile a sute de oameni nevinovați.

Cele mai mari cutremure din România: 7 grade

Unul dintre cele mai mari cutremure din România, care a avut loc cel mai aproape de momentul actual este cel din 1986, atunci când pagubele de pe 30 august au fost mai mari în Basarabia decât la noi în țară unde nu s-au înregistrat nici victime omenești dar nici pagube materiale.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net