Celebrul spital mobil de la Lețcani a primit vineri primii pacienți. De ce unitatea medicală a stat goală luni de zile

Ultima actualizare:

    Spitalul mobil de la Lețcani a costat 13, 2 milioane de euro
Spitalul mobil de la Lețcani a costat 13, 2 milioane de euro

În sfârșit spitalul mobil de la Leţcani, judeţul Iaşi, a fost inaugurat și a primit primii pacienți. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat că vor fi primiți în prima etapă doar pacienți cu forme uşoare şi medii de COVID-19 deoarece zona de Terapie Intensivă nu a fost încă deschisă.

Spitalul mobil de la Leţcani, cel mai mare din Moldova, are 250 de paturi, din care 103 de ATI.”Avem în momentul de faţă pregătită o zonă pentru 30 de paturi de confirmaţi cu forme uşoare şi medii. Avem şi 24 de paturi de terapie intensivă. În zona ATI încă aşteptăm proba de funcţionare a staţiilor de oxigen. Le-am pus în funcţiune, merg de ceva timp, dar vrem să vedem că şi rezistă. Terapie intensivă înseamnă risc vital şi trebuie să meargă perfect. Aşteptăm să vedem funcţionalitatea acestor staţii. Ventilatoarele trebuie să meargă, astăzi (vineri - n.r.) nu vom avea internări la Terapie Intensivă", a explicat medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași citat de news.ro.

Spitalul nu funcționează deocamdată la întreaga capacitate deoarece secția ATI este în probe
Spitalul nu funcționează deocamdată la întreaga capacitate deoarece secția ATI este în probe

Cine va gestiona Spitalul mobil de la Lețcani

Spitalul mobil va funcţiona ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Doctorul Dorobăț a dezvăluit că au fost obţinute toate autorizaţiile necesare pentru unitatea mobilă amplasată la marginea municipiului şi că a fost încheiat şi contractul cu Casa de Asigurări Iaşi pentru asigurarea finanţării.

Inaugurarea Spitalului mobil de la Lețcani motiv de ceartă între PSD și PNL

Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenul nu a fost respectat. Unitatea medicală a fost achiziționată de Consiliul Județean Iași iar deschiderea sa a fost anunțată și apoi amânată de câteva ori. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, PSD-istul Maricel Popa, declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro. Unitatea medicală nu a putut fi deschisă până acum pentru că nu a avut toate aprobările necesare. În timp ce Maricel Popa a acuzat PNL pentru blocaje, reprezentanții Guvernului Orban au replicat că este vorba de incomtetența autorităților județene.

Citiți și

Vor spital mobil cu 13 milioane de euro dar nu au unde să-l pună

Corturile cu oxigen au salvat zeci de pacienţi cu COVID-19, la Spitalul Orăşenesc Mioveni

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net