Centrul de vaccinare din Piața Constituției, luat cu asalt în prima zi. “Îmi place: la vaccin, ca la fast-food”

Ultima actualizare:

    O doamnă încântată fiindcă a reuşit să primească serulFotografii: Sever Gheorghe
O doamnă încântată fiindcă a reuşit să primească serulFotografii: Sever Gheorghe

Un autobuz al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), parcat în Piaţa Constituţiei, cu patru mese aşezate în faţa lui, şi zeci de maşini care aşteaptă la coadă. Ajunşi în faţă, şoferi sau pasageri întind braţul pentru înţepătură. Aşa se vede, de pe margine, activitatea febrilă în centrul de vaccinări drive-thru din mijlocul Capitalei. 509 persoane s-au vaccinat în primele opt ore de la deschiderea primului primul centru de vaccinare de tip drive-through din București, a anunțat vicepreşedintele Comitetului national pentru coordonarea vaccinării, Andrei Baciu.

”Centrul este deschis de luni până duminică, inclusiv în zilele de Paşte, între orele 8.00 şi 20.00, până pe 12 septembrie. Se lucrează în schimburi, pe fiecare tură avem opt asistente şi opt medici. Aici folosim vaccin Pfizer şi pot veni nu doar persoane care sunt la prima doză, ci şi persoane care au de făcut rapelul, chiar dacă prima doză au primit-o în altă parte”, explică, pentru Click!, medicul Mădălina Popovici, responsabilă cu centrul de vaccinare drive-thru din Piaţa Constituţiei.

Potrivit doctoriţei, primul vaccinat a declarat că a venit încă de la 5.30 şi a aşteptat răbdător până la 8.00, ora deschiderii. 

Cum funcţionează?

Accesul şoferilor se face printr-un loc special delimitat în piaţă. Maşinile trec printr-un labirint de garduri, până la zona de triaj epidemiologic.


    Ai ajuns! Aici este staţia Pfizer
Ai ajuns! Aici este staţia Pfizer

Aici, şoferii şi pasagerii care doresc să fie vaccinaţi sunt întrebaţi despre boli sau despre contraindicaţii pentru vaccin şi li se ia temperatura.

În mijlocul pieţei, un indicator de staţie STB pe care scrie Pfizer arată locul unde se face imunizarea. Un autobuz STB a fost umplut cu frigidere şi a devenit astfel depozit de vaccinuri. În faţa lui, pe patru măsuţe sunt materialele sanitare pe care le foloseşte personalul medical al centrului.

După vaccinare, se merge într-o zonă de aşteptare, marcată de patru indicatoare STB, inscripţionate Milano, Barcelona, Salonic şi Costineşti.


    Maşinile, încolonate ca la semafor
Maşinile, încolonate ca la semafor

”Şoferii parchează maşinile, stau 15 minute pentru a se observa eventualele reacţii adverse după vaccinare. Personalul din centru aduce buletinul fiecărui şofer sau pasager care a primit vaccinul, apoi aplică pe parbriz un bileţel cu ora vaccinării. În sfârşit, tot aici, persoanele imunizate primesc documentul cu data rapelului”, detaliază doctoriţa Popovici. 

«Am tot timpul din lume»

”Iniţiativa este foarte bună, dar două ore la coadă este cam mult. Aşteptarea îndelungată te face să te gândeşti serios dacă merită”, se plânge Cristina Pătraşcu, o şoferiţă nerăbdătoare. În spatele ei, Vasile Petrescu e mult mai liniştit.


    “O idee bună”, consideră Ghiță Gheorghe
“O idee bună”, consideră Ghiță Gheorghe

”Eu am tot timpul din lume, nu mă grăbesc, nu mă agit. Vreau să mă vaccinez, că de aia am venit aici”, ne spune şoferul.

”Bravo pentru iniţiativă! În sfârşit, un lucru bun al autorităţilor. E drept, ai ceva de aşteptat până faci injecţia, dar nu-i o problemă”, completează Liliana Florescu, o altă şoferiţă. Pe la mijlocul cozii, Ghiţă Gheorghe are şi el o părere.

”Îmi place: la vaccin, ca la fast-food. Mai bine aşa, decât să stai pe calculator şi să te chinui cu programările. O idee bună”, consideră Ghiţă.


    Personalul medical este mereu amabil
Personalul medical este mereu amabil

În primele şase ore de la deschiderea centrului de vaccinare din Piaţa Constituţiei, au primit serul Pfizer nu mai puţin de 300 de persoane.

Personalul care deserveşte centrul este furnizat de Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi a Serviciilor Medicale. Centre de vaccinare de tip drive-thru mai sunt deschise la Arad şi la Cluj.

Klaus Iohannis: «Campania va prinde viteză»

Klaus Iohannis, președintele României, a vizitat centrul de vaccinare drive-thru din Piața Constituției și a fost mulțumit de ceea ce a văzut. 

“Este foarte îmbucurător că bucureștenii vin să se vaccineze în număr mare. 

Acest tip de centru de vaccinare este un succes și vor apărea tot mai multe astfel de centre în România”, a declarat șeful statului. „Este extrem de important ca această campanie de vaccinare să prindă din ce în ce mai multă viteză, ceea ce se şi întâmplă. Suntem într-o nouă fază a campaniei, în care, practic, nu mai este nevoie de nici un fel de birocrație, se poate merge la vaccinare pur și simplu, aşa cum se întâmplă la acest centru drive-thru”, a adăugat președintele.

Ai toate condiţiile să te imunizezi

Autorităţile au înlesnit procesul de imunizare, au creat toate condiţiile, astfel încât oricine doreşte poate primi serul salvator fără prea mult efort. Pe lângă centrele de vaccinare drive-thru, direct din maşină, sunt şi alte iniţiative.

  • Schimbarea centrului, la rapel. De miercuri seara, platforma STS a fost optimizată, pentru a permite schimbarea centrului de vaccinare, la rapel, dacă se doreşte. Trebuie doar să vă faceţi programarea în alt centru dorit cu minimum 72 de ore înainte. De asemenea, platforma permite afişarea centrelor în funcţie de vaccinul administrat. 
  • La medicul de familie. Din 4 mai, începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, cu vaccinul Johnson&Johnson. Nu e necesară programarea pe platformă, ci doar să suni medicul să te treacă pe propria listă. 
  • Spitale militare. Tot din 4 mai, populaţia se poate imuniza în toate cele 11 spitale militare din ţară, la orice oră, fără programare. Este un proiect pilot care va dura o săptămână. Se vor folosi serurile Moderna şi Pfizer. 
  • În mediul rural. Pentru oamenii aflaţi în sate izolate, autorităţile au înfiinţat centre mobile de vaccinare, care se deplasează în locurile în care nu există dispensar şi medic de familie. „Avem deja 9 centre mobile şi câteva zeci de echipe mobile care au plecat spre 31 de judeţe”, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
  • Maratoane de vaccinare. Maratonul de la Timişoara s-a dovedit a fi un succes, astfel că alte asemenea acţiuni sunt programate în perioada următoare. În Bucureşti, maratonul se va desfăşura în perioada 7-9 mai, la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională. Alte trei acţiuni vor avea loc la Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Iaşi, în perioada 14-16 mai. În cadrul acestor maratoane se va vaccina non-stop, fără programare pe platformă, doar cu buletinul. Serul folosit va fi cel de la Pfizer.
  • Pe patul de spital. Bolnavii non-COVID internaţi în spitale vor putea solicita şi ei să se vaccineze.
  • „Săptămâna altfel”, la Craiova. În perioada 10-17 mai, la Craiova, va avea loc „săptămâna altfel”, un proiect pilot în cadrul căruia centrele de vaccinare vor funcţiona 24 de ore din 24, timp de 7 zile. Oamenii se pot imuniza fără programare pe platformă. Pe acest model, se ia în calcul ca, cel puţin în municipiile în care există centre regionale de depozitare, doritorii să se poată prezenta la centrele de vaccinare direct cu buletinul, fără programare prealabilă. De asemenea, se ia în calcul şi varianta de prezentare directă în centrele de vaccinare a persoanelor de peste 60 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net