Vaccinul anti-COVID nu ne infectează cu virusul, aşa cum cred mulţi. El doar învaţă celulele organismului nostru să lupte şi să îl învingă, odată ajuns în organism. Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, explică ce conţine şi cum funcţionează mult aşteptatul ser.


„Am primit mai multe întrebări despre cum funcţionează vaccinul cu ARM mesager al celor de la Pfizer şi Moderna. O să încerc să explic cât mai simplu”, începe Cherecheş. Teoretic, când un virus sau o bacterie intră în organism, acesta lansează un atac împotriva lor. Dar are nevoie de timp pentru a-şi da seama cum să acţioneze, care sunt vulnerabilităţile virusului. Asta poate lua câteva zile, timp în care virusul se extinde şi se înmulţeşte. După ce reuşeşte să învingă inamicul, sistemul nostru imunitar formează anticorpi, acele celule de memorie care, dacă mai întâlnesc a doua oară virusul, anunţă: „l-am întâlnit pe ticălosul ăsta”. 

x-4-2.-1col-razvan-chereches.jpg

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş explică pe larg cum funcţionează vaccinurile Pfizer şi Moderna în organismul nostru

Spre deosebire de alte virusuri, Covid-19 are o proteină exterioară care îl ajută să pătrundă mai silenţios în organism. „Asta îl face un ticălos şi mai mare. Virusul are ARN – informaţia genetică care îi codează toată activitatea. Cercetătorii au decodat ARN-ul virusului şi au găsit secţiunea care are instrucţiunile de producţie pentru proteina lui ticăloasă. Vaccinurile Pfizer şi Moderna conţin doar bucăţele de ARN care conţin instrucţiunile de producţie. Deci nu ne putem infecta de la vaccin, pentru că nu conţine virusul. Odată vaccinaţi, celulele noastre primesc doar bucăţele de ARN cu instrucţiuni de producţie. Odată ce proteinele ticăloase au fost produse, segmentele de ARN sunt distruse. Exact ca instrucţiunile de asamblare de la IKEA – după ce ai asamblat dulapul, nu mai ai nevoie de ele şi le arunci. Apoi, sistemul nostru imun vede proteinele ticăloase şi începe să le atace”, explică cercetătorul. 
În acest fel, organismul învaţă să recunoască, să atace şi să distrugă „proteinele ticăloase” ale coronavirusului. 
„În această etapă, nu a mai rămas nimic din vaccin, doar amintirea felului în care se distrug proteinele. La un moment dat, când virusul intră în organism, sistemul nostru imun îl va recunoaşte şi va lansa imediat un atac eficient înainte de a avea timp să se reproducă, pentru că celulele de memorie ştiu exact cum trebuie procedat”. 

 

3 aspecte pe care încă nu le ştim

Răzvan Cherecheş recunoaşte că sunt câteva aspecte pe care încă nu le ştim despre vaccinurile anti-COVID, dar că răspunsurile vor apărea pe măsură ce avansează cercetările:
Cât timp vor asigura protecţie?
Va trebuie să ne imunizăm anual, aşa cum se întâmplă cu vaccinul antigripal?
Vaccinul previne sindromul COVID lung, adică simptomele care apar şi dispar timp de luni întregi?

 

 
 
Loading...