Cererea de extrădare a președintelui școlilor Lumina, respinsă: «Dacă m-aș fi întors în Turcia aș fi fost supus torturii»

Ultima actualizare:

    Fatih GursoyFoto: Newsweek.ro (arhivă)
Fatih GursoyFoto: Newsweek.ro (arhivă)

Cererea de extrădare a preşedintelui Instituţiei de Învăţământ Lumina, Fatih Gursoy, a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti, potrivit G4Media. Fatih Gursoy fusese ridicat de la domiciliu în urma cerererii de extrădare formulate de autorităţile de la Ankara.

Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de extrădare, lucru cerut şi de procuror. Decizia e definitivă, iar preşedintele Instituţiei de Învăţământ Lumina, Fatih Gursoy, poate rămâne în România, scrie G4Media. Marți, 24 decembrie, preşedintele Instituţiei de Învăţământ Lumina, Fatih Gursoy, a fost ridicat de la domiciliu în urma cerererii de extrădare formulate de autorităţile de la Ankara, informa publicaţia Zaman, citând declaraţii ale soţiei lui Gursoy. Aynur Gursoy, soţia preşedintelui, a declarat că este vorba despre procedura legală şi că poliţiştii i-au spus că nu are motiv să se sperie. Gursoy a fost dus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel pentru audieri. Fatih Gursoy, în vârstă de 50 de ani, se află din 2011 în România şi are permis de şedere pe termen lung, valabil până 2022.

Fatih Gursoy a  povestit despre soarta sa în Turcia, în cazul în care autoritățile române ar fi deciz extrădarea sa.

“Conform dosarului se cerea între 15 – 22,5 de ani de închisoare, cred cu tărie că dacă m-aș fi întors în Turcia aș fi fost supus torturii. Deoarece nu există dovezi pentru ceea ce sunt acuzat, aș fi petrecut mult timp în închisoare înainte să fiu judecat. Autoritățile turce ar fi făcut o propagandă mass-media din succesul capturării mele”, a declarat directorul pentru zamanromania.ro.

“Dacă as fi predat cheile și documentele școlilor noastre către autoritățile turce, eu aș fi avut un pașaport diplomatic și cu siguranța aș fi avut o situație privilegiată în Turcia, dar noi avem principii și ne raportăm la valorile universale, sunt oameni dedicații educației”, a adăugat Fatih Gursoy.

Profesoară de la Liceul Internaţional de Informatică, ridicată de la domiciliu

Zilele trecute, o profesoară de la Liceul Internaţional de Informatică a fost ridicată de la domiciliu, tot ca urmare a unei cereri de extrădare formulate de autorităţile turce. Curtea de Apel Bucureşti a respins extrădarea profesoarei. În urmă cu un an, ziaristul turc Kamil Demirkaya de la Zaman România a fost reţinut la Bucureşti, la cererea Ankarei, în scopul extrădării. Instanţele româneşti au respins cererea.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net