La 30 de ani, e as în bucătăria mediteraneană şi în cea italiană. Marcel Şoproni este bucătar şef de 11 ani şi acum are o firmă de catering în Irlanda, după ce a gătit în două restaurante din catalogul Michelin. În urmă cu câţiva ani, Michel Platini şi Diego Maradona s-au numărat printre clienţii lui.


Originar din Satu Mare, Chef Marcel Şoproni iubeşte gătitul mai mult decât orice, motiv pentru care a ales să facă din bucătărie un stil de viaţă şi un mod de trai. Românul conduce acum o firmă de catering în Irlanda, gătind doar pentru petreceri exclusiviste, la care iau parte clienţi pretenţioşi, cu gusturi rafinate în arta culinară. Pasiunea pentru gătit a descoperit-o de mic, iar la 19 ani a decis să-şi transforme pasiunea în ocupaţia de zi cu zi. Acum, la 30 de ani, trăieşte din gătit şi pentru a găti, aşa cum îi place să spună. 
Specializări în mai multe bucătării

„De prin 2005, de la 19 ani, am început la nivel profesionist, iar în 2007 eram bucătar şef într-un bistro în Irlanda. Am absolvit o şcoală de bucătărie la Cluj şi am făcut pe urmă mai multe cursuri în Irlanda, specializându-mă în diferite bucătării. În 2009 am plecat în Cipru”, povesteşte Chef Marcel Şoproni. Cei patru ani petrecuţi în Cipru i-au oferit ocazia de întâlni bucătari experimentaţi, de la care a învăţat multe secrete ale bucătăriei.

“Au dat mâna cu mine şi mi-au mulţumit”

michel_platini.jpg

Michel Platini, Franta
Starul francez Michel Platini, fost preşedinte la UEFA
Foto: EPA

Insula Afroditei i-a lăsat şi o amintire de mare preţ. „Lucram ca chef într-un bistro. Patronul meu organiza nişte evenimente, era Fashion Week pe plaja lui privată în Limassol”, povesteşte sătmăreanul.

diego_maradona.jpg

Diego Maradona, Argentina
Un gurmand: Diego Maradona, poate cel mai mare fotbalist din toate timpurile
Foto: EPA

“Foştii mari fotbalişti Diego Maradona şi Michel Platini erau cu treabă prin Cipru şi au venit să ia masa. Nu ştiam că sunt la noi în restaurant, fiindcă ospătarul nu mi-a zis că e vorba o masă VIP. Ei au comandat şi îmi aduc bine aminte: vită rib eye şi vită argentiniană. După ce au mâncat, am fost chemat la masă. Am crezut că e ceva în neregulă, nici nu ştiam cine mă caută. Când am ajuns la masă, am avut surpriza să îi întâlnesc pe Maradona şi pe Platini, zâmbitori şi foarte politicoşi. Argentinianul şi francezul s-au ridicat de la masă, au dat mâna cu mine şi mi-au mulţumit pentru preparate. Desigur, ciubucul a fost pe măsură”, zâmbeşte Chef Marcel Şoproni.

Citeşte articolul complet pe adevarul.ro!

 

 
 
Loading...