Chiflele românilor, făcute de vietnamezi

Ultima actualizare:

Cea mai mare fabrică de produse de panificaţie şi patiserie congelată din România a recurs de la începutul lunii martie la o soluţie „de criză” pentru a putea onora comenzile: „a importat” 50 de muncitori din Vietnam. În România lucrează acum 1.600 de vietnamezi, iar poveştile lor sunt foarte asemănătoare cu cele ale românilor plecaţi să muncească în Vest.

În hala modernă unde sunt împachetate în fiecare oră zeci de cutii de patiserie congelată te poţi simţi uşor ca într-o ţară asiatică. Câţiva vietnamezi lucrează ca nişte roboţei la bandă. Unii pun pâinile semicoapte în cutii, alţii lipesc autocolante pe acestea, iar alţii le stivuiesc şi le fixează la un aparat care le învelesc bine în celofan. Produsele ţinute la rece vor ajunge în diferite supermarket-uri din ţară şi din străinătate, unde înainte de a fi vândute vor mai fi puse o vreme la copt pentru a da acea crustă şi acel miros care-ţi dă impresia că tocmai ai ieşit din brutărie. „Aici încep majoritatea angajaţilor în prima fază, e cea mai simplă muncă, dar pe măsură ce vor învăţa mai multe, vor trece pe alte posturi. Câţiva dintre ei se mişcă foarte bine”, a povestit pentru adevarul.ro Răzvan Boşomoiu, managerul general al fabricii La Lorraine România, de la Câmpia Turzii. Instructajul vietnamezilor s-a făcut în trei zile. „Am tradus vizual, în imagini, tot procesul tehnologic astfel încât totul să fie învăţat uşor şi repede. I-am folosit de asemenea şi pe cei trei dintre ei care ştiu engleza pe post de translatori. După 3 zile au fost integraţi complet”, spune Sorina Crişan, managerul de Resurse Umane. 

Cea mai mare fabrică de panificaţie şi patiserie congelată din România a angajat 50 de muncitori din Vietnam
Cea mai mare fabrică de panificaţie şi patiserie congelată din România a angajat 50 de muncitori din Vietnam

Unul dintre aceşti translatori este Tram, o vietnameză minionă, care este tot timpul cu zâmbetul pe buze. Povestea ei este foarte asemănătoare cu a milioanelor de români care lucrează acum în Vest. A venit în România chemată de soţul ei, care lucrează în Bucureşti, în construcţii. Şi-a lăsat copilul de 2 ani acasă cu bunica şi mare parte a banilor pe care-i câştigă ajunge înapoi în Ha Tien, oraşul lor natal. „Strâng bani pentru că vreau să-mi deschid un mini-shop acasă şi pentru viitorul copiilor”, spune, zâmbind, femeia de 29 de ani. Îşi asumă cu zâmbetul pe buze condiţia de „generaţie de sacrificiu”, care munceşte pe brânci în ideea unei vieţi mai bune pentru copii. Singurul lucru care o pune în dificultate pe micuţa Tram este limba, dar este motivată să înveţe româna: „Munca e uşoară. Ne-au arătat pe video ce trebuie făcut”.

Click! spune

În România sunt angajaţi în prezent aproximativ 17.000 de cetăţeni străini din afara Uniunii Europene, iar aproximativ 1.600 sunt din Vietnam.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net