Cîmpeanu susține că Ministerul Educației va putea propune reluarea cursurilor cu prezenţă fizică în toate şcolile. Care sunt condițiile

Ultima actualizare:

    Sorin CîmpeanuFoto: News.ro
Sorin CîmpeanuFoto: News.ro

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu consideră necesară achiziţionarea de teste non-invazive, precizând că Ministerul Educaţiei va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile în condiţiile respectării normelor sanitare în şcoli și a continuării acţiunii de vaccinare a cadrelor didactice.

Aducerea testelor non-invazive în unităţile de învăţământ şi confirmarea ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai ar putea ajuta la deschiderea școlilor, susține Cîmpeanu.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă însă că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă în vederea testării no-invazive pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului, aşa cum solicită ministrul Educaţiei.

Voiculescu afirmă că testele din salivă nu reprezintă „un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face”.

Sorin Cîmpeanu susține că e necesară achiziționarea de teste non-invazive 

„În 8 săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie!), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli. Cauzele acestui insucces major au fost două: 1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide; Sunt considerate de foarte mulţi părinţi ca fiind «invazive»/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică.

Drept urmare, nu-şi dau acordul pentru testarea în acest fel. Soluţia este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele 2 neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical şi reticenţa părinţilor cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori)”, afirmă ministrul Educaţiei.

„Achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical. Ministerul Educaţiei nu are competenţe şi atribuţii pentru achiziţia niciunui tip de test medical.

Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătăţii (ca autoritate guvernamentală in domeniul sănătăţii) pentru implicare în vederea asigurării unei protecţii sanitare corespunzătoare în şcolile din România”, precizează ministrul.

În ce condiții s-ar putea relua cursurile cu prezență fizică

Astfel, Ministerul Educaţiei va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile (fără scenarii diferenţiate!), dacă vor fi întrunite simultan următoarele patru condiţii:

  • 1. Respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli. Aceste reguli se respectă mai riguros în şcoli decât în cele mai multe locaţii (purtare mască de protecţie, respectare reguli de igiena, distanţare adecvată, aerisire spaţii).
  • 2. Susţinerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învăţământ. În acest moment, personalul din învăţământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate - echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ.
  • 3. Testele non-invazive să fie disponibile în şcoli în data de 4 mai, la revenirea din vacanţă/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roşu pentru toţi elevii (cu excepţia claselor terminale care vor reveni la şcoală în data de 10 mai).
  • 4. Confirmarea ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.
image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net