Cine este Dorin Florea, primarul care propune reguli dacă vrei să ai copii

Ultima actualizare:

    Dorin Florea este primarul municipiului Târgu Mureș din anul 2000, în 2016 fiind ales pentru al cincilea mandat consecutivFoto: facebook.com/ Dorin Florea
Dorin Florea este primarul municipiului Târgu Mureș din anul 2000, în 2016 fiind ales pentru al cincilea mandat consecutivFoto: facebook.com/ Dorin Florea

Dorin Florea, primarul din Târgu Mureș, a reintrat în atenția opiniei publice cu o propunere contraversată. Edilul mureșean ar dori impunerea unor reguli pentru cuplurile care vor să aibe copii, acceptul pentru a avea urmași urmând să vină din partea autorităților locale în urma unei anchete sociale.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, propune realizarea unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aibă copii, care să ţină cont de dovada unui loc de muncă, a unei locuinţe stabile, o "situaţie financiară acceptabilă", "un nivel de educaţie minim stabilit prin lege" şi o vârstă minimă. "În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilităţi), ci la cei apţi de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracţionalitate crescută, abandon, lipsă de educaţie etc", afirmă el. Dorin Florea susţine, într-o postare pe Facebook intitulată "Aducerea pe lume a unui copil ar trebui să fie o mare responsabilitate într-un stat civilizat", că "lipsa dezbaterilor publice şi a discuţiilor organizate într-un mediu adecvat nasc de cele mai multe ori legi, hotărâri de Guvern şi alte acte normative foarte greu de aplicat, cu urmări de cele mai multe ori ciudate". "Aşa se întâmplă şi în cazul legislaţiei privind acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului care, după părerea mea, ar trebui abordată altfel. Nimeni nu se poate opune dorinţei de a avea un copil, însă populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă. De mai bine de şase ani, am atras atenţia asupra acestor aspecte, dar se pare că pe nimeni nu interesează. Reiau acest subiect şi propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să ţină cont de următoarele lucruri: dovada unui loc de muncă şi a unei locuinţe stabile; situaţie financiară acceptabilă; un nivel de educaţie minim stabilit prin lege; vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc.", mai scrie Florea.

Dorin Florea, despre cuplurile care vor copii:„Propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale

El adaugă că, în cazul în care un cuplu care nu îndeplineşte aceste condiţii are totuşi un copil, acesta ar trebui preluat de stat, pentru a avea condiţii corespunzătoare. "În cazuri excepţionale, în care totuşi un cuplu care nu îndeplineşte condiţiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul şi să-i ofere condiţiile corespunzătoare pentru dezvoltare (igienă, educaţie, hrană). În acest caz, indemnizaţia nu ar mai fi acordată părinţilor. Aceştia vor avea însă posobilitatea de a-şi recupera copilul, după ce vor îndeplini condiţiile prevăzute mai sus", mai susţine Florea. El consideră, de asemenea, că "nu este cazul să ne gândim să creştem demografia ţării cu orice preţ".

Propunerea primarului Dorin Florea de a institui reguli pentru cuplurile care ar dori să aibe copii a stârnit reacții critice dure
Propunerea primarului Dorin Florea de a institui reguli pentru cuplurile care ar dori să aibe copii a stârnit reacții critice dure

Medic de profesie, Dorin Florea s-a născut la 12 mai 1956, în Brașov, unde a și terminat Liceul „Andrei Șaguna”. A absolvit apoi Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, urmând studii de chirurgie în Franța, la Strasbourg și Lisieux.

Dorin Florea, primar la Târgu Mureș din 2000

Încă din anul 2000 este primar al municipiului Târgu Mureș, în 2016 fiind ales pentru a cincea oară consecutiv în această demnitate. Între 1996-2000 a fost prefect al județului Mureș, fiind propulsat în funcție de Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat, al cărui membru era. A trecut ulterior la Partidul Democrat, unde a ajuns șeful fialei județene a partidului. În 2016 a fost ales primar din postura de candidat independent, dar în primăvara anului trecut devenise membru ALDE.

Dorin Florea, venituri familiale anuale de aproape 500.000 de lei

Dorin Florea este un primar cu o situație materială înfloritoare, dar câștigă aproape jumătate din veniturle soției sale, Dana. Conform ultimei declarați de avere, datând din 6 iunie 2019, Florea a încasat, ca primar, 145.548 de lei pe an, în timp ce soția a câștigat 149.480 de lei din salariul de director al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Târgu Mureș, dar a primit și dividende în valoare de 142.500 de la un cabinet medical. Florea are o casă de locuit cu o suprafață de 360 metri pătrați, un apartament în București de 86 metri pătrați și un teren intravilan de 572 metri pătrați în Târgu Mureș. Posedă, de asemenea, bijuterii de peste 5.000 de euro, dar și tablouri și mobilă la fel de valoroase, căpătate prin moștenire. Are un autoturism Mercedes cumpărat în 2011, dar și o remorcă achiziționată în 1991. În plus, a împrumutat o persoană fizică, în nume personal, cu suma de 220.000 de euro.

A fost chemat la audieri la Consiliul Național de Combatere a Discriminării

Propunerea făcută de Dorin Florea nu a rămas fără consecințe. Consiliul Național de Combatere a Discriminării s-a autosesizat și l-a convocat pe Florea, săptămâna viitoare, la sediul instituției. "Vorbim de posibile fapte de discriminare, de posibil discurs de ură, încă nu am luat o decizie, pentru că nu am făcut audieri. Vom analiza aceste declaraţii, postarea pe Facebook are un conţinut, prima reacţie un cu totul alt conţinut", a declarat Csaba Asztalos, președintele CNCD. De asemenea, deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, a criticat dur, într-o postare pe Facebook, propunerea lui Florea. „Declarațiile primarului din Târgu Mureș ne arată de ce trebuie să avem un mecanism eficient de suspendare a dreptului de a candida, cel puțin pentru un ciclu electoral, pentru politicienii rasiști și naziști. Primarul din Târgu Mureș este un astfel de politician, care consideră că este chemat să decidă care sunt persoanele care au dreptul legal să devină părinți. Nazism în cel mai pur sens al termenului.(…) Pentru astfel de oameni ar trebui să existe un mecanism funcțional de interzicere a dreptului de a candida până își adaptează discursul la valorile Uniunii Europene, nu la cele ale Germaniei naziste. La rândul ei, Uniunea Salvați România a reacționat dur la ideea primarului Florea. „USR consideră inadmisibilă atitudinea lui Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureş, care, prin declaraţiile sale incalificabile, nu doar că face abstracţie de valori de bază pe care dorim să construim o societate democratică şi incluzivă, ci dă dovadă de o completă lipsă de viziune asupra unei probleme pe cât de reale pe atât de dureroase”, se arată într-o postare a USR de pe Facebook.

Eugen Tomac, liderul PMP, a afirmat că declarația primarului din Târgu Mureș referitor la cuplurile care își doresc copii „este o prostie”, el dezaprobând total modul de gândire al edilului. Chiar și Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE, partidul din care Dorin Florea face parte, s-a arătat rezervat față de inițiativa acestuia. El a anunțat că va discuta cu primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, despre afirmația acestuia referitoare la cuplurile care își doresc copii. Liderul ALDE susține că nu agreează „în niciun caz” declarațiile care încurajează discriminarea. „Am citit declarația pe care primarul Dorin Florea a postat-o pe pagina de Facebook. Chiar dacă, uneori, unui primar îi poate fi dificil să gestioneze relația cu o anumită minoritate sau grup social, în niciun caz nu agreez declarațiile care încurajează discriminarea de orice fel! Cred cu fermitate că soluția nu este să ridicam ziduri, ci, mai degrabă, să le dărâmăm pe cele deja construite. Voi avea o discuție cu primarul Dorin Florea pe acest subiect”, a transmis Călin Popescu Tăriceanu, într-un comunicat de presă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
renovare apartament jpg
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net