Cine îi ia locul lui Gabriel Oprea la şefia Ministerului de Interne

Ultima actualizare:

    Gabriel Oprea a anunţat că i-a delegat atribuţiile sale unui secretar de statfoto: Adevărul
Gabriel Oprea a anunţat că i-a delegat atribuţiile sale unui secretar de statfoto: Adevărul

Victor Ponta şi-a depus mandatul miercuri şi odată cu el, toţi miniştrii au rămas fără portofoliu. Gabriel Oprea nu mai este ministru de Interne. El şi-a delegar atribuţiile unui secretar de stat, care se va ocupa de sarcinile lui Oprea, cel puţin în perioada de interimat.

Șefia Ministerului de Interne a fost preluată de secretarul de stat Ilie Botoș. Gabriel Oprea a făcut anunţul şi a explicat că i-a delegat acestuia atribuțiile de ministru. "Ieri a fost prima şi ultima şedinţă de guvern la care am participat", a spus preşedintele UNPR, la ieşirea de la consultările de la Cotroceni, precizând că odată cu demisia lui Victor Ponta, toţi miniştrii sunt demisionari.

Gabriel Oprea este implicat într-o anchetă DNA privind modul în care a folosit coloanele oficiale, în mandatul său de ministru. Cercetările DNA au demarat joi, după o plângere înregistrată la Direcția Națională Anticorupție, depusă de un ONG și o persoană fizică, și îi vizează și pe procurorul general Tiberiu Nițu, dar și pe patriarhul Daniel. 

O altă anchetă care îl vizează pe liderul UNPR este în desfășurare la Parchetul General, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, care a decedat în timp ce deschidea coloana oficială a vicepremierului. 

El ar putea fi anchetat pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi folosit coloana oficială și pentru deplasări private, arată procurorii Tribunalului București, în ordonanța în care și-au declinat competența către Parchetul instanței supreme. 

Cine este Ilie Botoş

Ilie Botoş este secretar de stat în MAI, prin decizia semnată în martie 2014 de premierul demisionar Victor Ponta. Botoş este un jurist și general de justiție, care între anii 2003 și 2006 a fost conducătorul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, succedându-i în funcție lui Joița Tănase.

În 2006, Ilie Botoş şi-a dat demisia, ca urmare a fugii din România a lui Omar Hayssam  - condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea a trei reporteri în Irak. După demisie, Botoş a fost reactivat pe plan militar cu gradul de general de brigadă MApN. 

Gabriel Oprea, alături de Ilie Botoş, cel pe care l-a desemnat să-i ia locul la ministerul de Interne
Gabriel Oprea, alături de Ilie Botoş, cel pe care l-a desemnat să-i ia locul la ministerul de Interne

El a absolvit Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1990 și a devenit doctor în drept al aceleiași facultăți în anul 2000 - specializarea Criminalistică. În 2012, generalul Ilie Botoş a fost numit şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), de către ministrul Apărării de atunci, Corneliu Dobriţoiu. Botoş a mai îndeplinit funcția de șef al Direcției Juridice a M.Ap.N., dar şi funcția de director general adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării, în anul 2014. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net