Cine sunt gemenii milionari care au pus Guvernul la plată

Ultima actualizare:

    Viorel și Ioan Micula trebuie să primească de la statul român 400 de milioane de euro
Viorel și Ioan Micula trebuie să primească de la statul român 400 de milioane de euro

O poveste încâlcită, cu milionari, afaceri şi mai multe ţări şi tribunale internaţionale implicate şi-a găsit epilogul. Personajele principalele: fraţii Ioan şi Viorel Micula, Guvernul României şi o datorie de aproape 400 de milioane de euro. Premierul Ludovic Orban a anunţat, ieri, în cadrul şedinţei de Guvern, că România va plăti din fondul de rezervă datoria pe care statul o are faţă de „milionarii Frutti Fresh”. Click! vă spune povestea milionarilor care au fost la un pas de a băga România în faliment.

La sfârşitul anilor ‘90, numele fraţilor Micula era pe buzele tuturor. Bogaţi, faimoşi, miliardari, cu afaceri în toate domeniile, de la gaze şi imobiliare până la industria alimentară, gemenii Ioan şi Viorel Micula erau prezenţi în toate topurile celor mai avuţi români, iar produsele lor, apa minerală Izvorul Minunilor şi sucurile Frutti Fresh, erau nelipsite de pe mesele românilor. În ultimii ani, aparent, au intrat într-un con de umbră, iar singurele referiri la numele Micula au fost legate de „juniorul” Victoraş, un moştenitor excentric, cu pasiuni demne de Hollywood, dar incapabil să promoveze examenul de bacalaureat. Averea fraţilor Micula a mai scăzut, imperiul a început să se clatine, lovit de criza financiară, notorietatea s-a stins, acuzaţiile legate de afaceri dubioase au început să apară uşor-uşor.

Ioan Micula i-a făcut fiicei, Olivia, o nuntă de basm
Ioan Micula i-a făcut fiicei, Olivia, o nuntă de basm

În toţi aceşti ani, fraţii Micula au tăcut şi au făcut: au dat statul român în judecată şi au câştigat, apoi au pus sechestru pe cele mai valoroase societăţi şi regii româneşti. La suma câştigată, 85,5 milioane de euro, s-au adăugat şi penalităţi uriaşe, totul ajungând la 395 de milioane de euro. Bani plătiţi, ieri, de Guvern, pentru că, în caz contrar, Romatsa, Regia care coordonează zborurile aeriene din România, nu-şi mai putea continua activitatea.

Procesul a început acum 14 ani

Disputa fraţilor Micula cu statul român durează din 2005. Oamenii de afaceri au dat statul în judecată pentru banii pe care consideră că trebuie să îi primească în urma investiţiilor făcute în 2003 în societatea European Drinks, cea care a lansat pe piaţă celebrele sucuri din gama Frutti Fresh.

Complicatul proces a fost deschis la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice. Fraţii Ioan şi Viorel Micula au susţinut că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia şi România, ei fiind şi cetăţeni suedezi.

S-au întors din Suedia după Revoluţie

Cum şi-au început însă ascensiunea gemenii care au ajuns ieri să determine Guvernul să apeleze la fondul de rezervă pentru ca România să nu intre în faliment? Ioan şi Viorel Micula, fraţi gemeni, s-au născut în satul Cucuceni, comuna Rieni, judeţul Bihor. Au absolvit Politehnica şi au ales să fugă în Suedia, în anii ‘80, unde au primit a doua cetăţenie. Conform revistei Forbes, s-au întors în România în 1991 şi s-au pus pe făcut afaceri: iniţial importuri, apoi industrie alimentară (European Food and Drinks, cea mai mare fabrică din sud-estul Europei, cu o producţie anuală de 700 milioane de litri), turism (18 hoteluri, cu peste 6.000 de locuri de cazare în Neptun, Mamaia şi Băile Felix), imobiliare (circa 2,2 milioane mp în Timişoara, Oradea, Bucureşti, Iaşi sau Constanţa), media (Naţional TV, N24, Naţional FM, Favorit TV, ziarul Realitatea Românească).

Platforma de lângă Oradea, unde fraţii Micula au pus bazele European Drinks&Food
Platforma de lângă Oradea, unde fraţii Micula au pus bazele European Drinks&Food

Activitatea grupului nu se opreşte la graniţele României. Există investiţii majore în Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, Spania şi Italia. În anul 2008, se aflau pe locul 9 în Top Capital ”Cei mai bogaţi Români”, cu o avere estimată la circa 980 de milioane de euro. În 2010, Forbes le evalua averea la „doar” 350 de milioane de euro, iar anul acesta, conform Top Capital, averea gemenilor de 62 de ani este de circa 210 milioane euro.

Moștenitorul imperiului Frutti Fresh a picat examenul de Bac

Victoraş îşi pilotează singur elicopterul
Victoraş îşi pilotează singur elicopterul

Victoraș Micula (24 de ani), fiul lui Viorel Micula, este unul dintre cei mai excentrici tineri de bani gata din România. Părinţii lui îi satisfac toate poftele. În 2014,  moștenitorul imperiului Frutti Fresh a picat examenul de Bac în sesiunea din vară, după ce a luat la Română nota 4. Acest eşec nu l-a ambiţionat, astfel că, deşi a avut la dispoziţie aproape două luni să se pregătească, nu a pus deloc mâna pe carte. La sesiunea ”picaților”, Victoraş Micula a fost prins cu fiţuici în sala de examen şi a fost dat afară, astfel încât timp de 2 ani nu a mai putut susține examenul, dar nici nu l-a mai interesat acest subiect. Din octombrie 2018, Victoraș este tată. Fosta lui logodnică, Ozana Pușcaș, a născut o fetiță, Sofia Victoria. Dintre extravaganțele tânărului amintim că a mers cu elicopterul la școală și la mormântul lui Arsenie Boca, dar şi pe Litoral, unde ateriza direct pe plaja din faţa clubului în care urma să se distreze.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net