Cine va beneficia de bonusuri pe noua lege a pensiilor

Ultima actualizare:

Discrepanţele dintre pensionari care au muncit acelaşi număr de ani vor dispărea după ce noua lege a pensiilor va fi adoptată de Parlament. Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spune că votul final va avea loc în maximum o lună.

Noi informaţii legate de legea pensiilor. Invitată la o emisiune tv, ministrul muncii Lia Olguţa Vasilescu precizează că discrepanţele dintre pensionari care au muncit acelaşi număr de ani vor dispărea. “Am introdus o serie de beneficii. Precizez că cei care sunt la ora actuală pe acea indemnizaţie socială minimă de 640 de lei, nu vor mai creşte în acelaşi ritm cu pensioanrii care sunt acum la 640 lei, dar care au contribuit 35 de ani. Aici va fi o departajare clară şi în funcţie de numărul de ani lucraţi. Deja am eliminat o inechitate. O alta este că pensiile femeilor faţă de cele ale bărbaţilor erau în avantaj. Egalizăm şi asta. Nu este normal ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, au acelaşi număr de puncte, să aibă pensii diferite doar pentru că sunt bărbaţi sau femei. De asemenea, sunt pensionari care au lucrat la fel, acelaşi număr de ani, au contribuit la fel, au acelaşi punctaj, dar pentru că au ieşit la pensie pe legislaţii diferite în ani diferiţi până acum aveau pensii diferite. Noua formulă de calcul ne-a permis să corectăm toate aceste inechităţi”, a spus Olguţa Vasilescu la România tv.

O altă modificare a legii pensiilor amintită de Vasilescu priveşte acordarea unui procent din oficiu, de 10% pentru cei care au lucrat pe acordul global. „Au avut al 13-lea salariu, au avut drepturi pentru care au contribuit şi care până acum nu au fost prinse în lege. Până acum veneau în justiţie să îşi câştige acest drept şi pierdeau pentru că legea nu menţiona drepturile respective. În noua legislaţie se acordă un procent de 10% pentru cine a lucrat între 1975 şi 2001. Dar, dacă pot aduce adeverinţe procentul poate să crească”, mai precizează ministrul, citat de adevarul.ro.

Şapte din 10 români consideră că Pilonul II trebuie menţinut

Şapte din 10 români sunt conştienţi că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II, de pensii administrate privat, sunt proprietatea lor şi consideră că acesta trebuie menţinut, potrivit unui studiu publicat marţi, realizat la solicitarea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) de către compania de cercetare ISRA Center. De asemenea, 5 din 10 înţeleg că toate contribuţiile la Pilonul II contează pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar şi că aceşti bani pot fi lăsaţi moştenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare. În plus, Pilonul II este perceput drept un instrument de economisire transparent şi se bucură de încredere în rândul populaţiei: 55% dintre participanţii la studiu au declarat că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuţiile lor.

Potrivit studiului, participanţii la Pilonul II sunt mulţumiţi de interacţiunea cu administratorii fondurilor din mai multe motive: înscrierea în Pilonul II a fost un proces simplu; administratorii le oferă regulat informaţii; contribuţiile acumulate sunt permanent reinvestite; riscul de faliment este scăzut; serviciul de suport clienţi este foarte bun.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net