Cine va putea contesta amenzile primite în starea de urgență. Ce spune avocatul

Ultima actualizare:

    În România au fost aplicate peste 300.000 de amenzi pentru nerespectarea restricțiilorfoto: Inquam Photos
În România au fost aplicate peste 300.000 de amenzi pentru nerespectarea restricțiilorfoto: Inquam Photos

Cine va putea contesta amenzile primite pe durata stării de urgență, după ce ordonanța prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare a fost declarată neconstituțională? Iată ce au declarat judecătorul Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, și avocatul Adrian Cuculis pentru Digi 24.

Augustin Zegrean spune că decizia Curții Constituționale (CCR) era de așteptat, pentru că „amenzile sunt mult prea mari pentru puterea de plată a românilor”. De asemenea, judecătorul consideră că, având în vedere aceste sume, nu trebuia lăsat la latitudinea agentului constatator să stabilească cuantumul amenzii, ci era nevoie de criterii clare.

Augustin Zegrean: ”Trebuie să mai fie în termenul de contestare”

„Nu se anulează de drept procesele verbale. Fiecare cetățean care consideră că a fost sancționat pe nedrept trebuie să se adreseze justiției, dar trebuie încă o condiție: să mai fie în termenul de contestare”, a spus el la Digi 24.

El a spus că cei care mai sunt în termenul de contestare, prevăzut în procesul verbal, se pot adresa instanței și își pot primi banii înapoi, chiar dacă au plătit amenzile.

„Cei care nu au contestat și au plătit și nu mai sunt în termenul de contestare, e bun plătit”, a precizat el.

Zegrean a precizat că ordonanța este în vigoare până la publicarea deciziei Curții Constuționale în Monitorul Oficial. Termenul maxim e de 30 de zile.

Întrebat dacă se mai pot da amenzi în continuare, Zegrean a răspuns: „Dar cine își asumă riscul? Sigur că omul va face contestație și judecătorul va ține seama de asta. Teoretic da, dar cu acest risc”.

El a adăugat că nu e obligatoriu ca judecătorul care va judeca contestațiile să le și admită.

Avocatul Adrian Cuculis: ”Toți cei care au fost amendați vor putea să deschidă procese”

Pe de altă parte, avocatul Adrian Cuculis spune că decizia CCR de azi „vine ca o bombă pentru tot ce a însemnat strângerea de amenzi de milioane de euro”.

„Ordonanța 34, care de azi a devenit neconstituțională, a venit pe data 31 martie și a modificat ordonanța 1/1999 de instituire a stării de urgență, modificând cuantumul amenzilor contravenționale. Odată cu decretul 195 de intrare în stare de urgență s-au suspendat toate termenele, inclusiv termenele pentru contestarea amenzilor contravenționale.

Toți cei care au fost amendați începând cu 31 martie, când a intrat în vigoare ordonanța 34, pentru toate persoanele amendate de atunci și până astăzi nu s-a scurs termenul de 15 zile, sunt în termen pentru a formula o contestație la acele procese verbale. Teoretic, după ce legea a fost modificată, nu mai există un factor sancționator, nu mai există litera de lege pentru contravenția săvârșită. Termenul de contestație nu s-a scurs niciodată, el a fost suspendat prin decretul președintelui privind instituirea stării de urgență, toți care au fost amendați vor putea să deschidă aceste procese”, a spus el.

Cuculis spune că acest lucru este valabil și pentru cei care au plătit amenzile.

„Și ei vor putea să deschidă o plângere contravențională și după ce se va anula, statul român va trebui să restituție toți banii înapoi”, a spus el.

El spune că judecătorii trebuie să țină cont de decizia CCR și e convins că toți cei care vor contesta amenzile vor avea câștig de cauză, chiar dacă este vorba de amenzi date pe bună dreptate.

Peste 300.000 de amenzi aplicate pentru nerespectarea restricțiilor

Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului, care susține că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

Citește și:

VIDEO Potop de amenzi și în a doua zi de Paște! 12.000 de polițiști au stat pe străzi

Cât te costă dacă încalci ordonanțele militare. Cum sunt amenzile date în România față de alte țări din Europa

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net