Cioloș, cu mașina până la Bruxelles: “Am văzut o Europă paralizată de virus”

Ultima actualizare:

    "Într-o singură noapte, am trecut prin trei puncte de frontieră", relatează Dacian CioloșFoto: Inquam Photos
"Într-o singură noapte, am trecut prin trei puncte de frontieră", relatează Dacian CioloșFoto: Inquam Photos

Dacian Cioloş, fost premier al Românie, a documentat video drumul pe care l-a parcurs cu mașina de la Bucureşti la Bruxelles, în Belgia, pentru a ajunge la Parlamentul European. Liderul Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS) mărturisește că a descoperit „o Europă paralizată de un virus“ şi le transmite un mesaj jurnaliştilor de Ziua Mondială a Libertăţii Presei.

„Jurnalismul e o meserie grea. De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, le spun tuturor ziariştilor că, după această încercare de jurnalism cetăţenesc pe care am făcut-o în onoarea lor, îi preţuiesc şi mai tare”, spune Dacian Cioloș. “Am încercat să documentez video drumul cu maşina de la Bucureşti la Bruxelles. După şapte săptămâni de telemuncă în autoizolare, a trebuit să plec la Parlament pentru pregătirea unor decizii importante pe bugetul european şi planul european de redresare după criza COVID - 19. E important să fiu disponibil la Bruxelles, la fel ca ceilalţi lideri de grupuri europene, pentru pregătirea următoarei plenare şi pentru câteva decizii importante care au mare însemnătate şi pentru România în această criză”, explică politicianul.

“Doar apă, răcoritoare și snacksuri”

Europarlamentarul povestește cum a decurs călătoria efectuată zilele trecute: “Evident, am plecat cu toate documentele justificative la mine şi înarmat cu multă răbdare. Să traversezi Europa în plină pandemie este o aventură inedită şi mi-a fost foarte greu să surprind toate trăirile cu care m-am confruntat. Pentru mine, dincolo de experienţa de traversare a graniţelor pe <<culoarul verde>>, a fost şi o ocazie să adun detalii semnificative şi argumente solide în discuţiile cu Comisia Europeană şi cu ceilalţi colegi parlamentari despre ce funcţionează şi ce nu din lucrurile pe care, în ultimele săptămâni, le-am decis împreună la nivel de politici publice pentru cetăţeni. Într-o singură noapte, am trecut prin trei puncte de frontieră şi tot atâtea controale, de intensitate descrescătoare. Magazinele din parcări vând doar apă, ceva băuturi răcoritoare şi snacksuri. Ici şi colo mai găseşti ceva sandvişuri. Purtarea măştii e obligatorie pentru a intra în benzinăriile din Germania. În Austria nu am văzut staţii de benzină deschise noaptea, în afară de cele cu sistem de plată automată, cu cardul”.

“Mașini cu numere de înmatriculare românești”

Dacian Cioloș vorbește și despre sentimentul pe care l-a încercat de-a lungul drumului. “Cu rare excepţii, până în Germania, mai bine de două treimi din autoturismele şi microbuzele pe care le-am văzut pe autostradă aveau numere de înmatriculare româneşti. Sentimentul general este că am traversat o Europă pe care parcă timpul a îngheţat-o. O Europă paralizată de un virus. O autostradă pustie, o călătorie cu un sentiment ciudat. Şi mă întreb: oare cum o să arate lumea care s-o afla la capătul ei, peste câteva luni de călătorie prin lumea acestui virus? Nu doar drumul prin Europa, dar şi drumul Europei e o aventură în perioada asta“, încheie șeful formațiunii politice PLUS.

Vezi video pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net