Ciudățeniile alegerilor locale 2020. Localități în care au ieșit primari doi frați sau unde unul dintre soți a lăsat locul celuilalt

Ultima actualizare:

    Petruț Bogdan Tița a avut probleme cu legea dar asta nu l-a împiedicat sîă obțină un nou mandat de edil al localității dâmbovițene UlmiFoto: dambovitalazi.ro
Petruț Bogdan Tița a avut probleme cu legea dar asta nu l-a împiedicat sîă obțină un nou mandat de edil al localității dâmbovițene UlmiFoto: dambovitalazi.ro

Alegerile locale s-au încheiat de nouă zile dar rezultatele lor fac încă valuri. În Dâmbovița doi frați au câștigat alegerile în localități diferite, iar în Botoșani în două comune scaunul de primar a fost transferat de la soț la soție sau invers.

Cei doi frați care au ieșit primari în Dâmbovița sunt Petruț Bogdan Tița și Vasile Tița, ambii candidati PSD. Ei au obtinut funcțiile în localitățile Ulmi și Lucieni, conform rezultatelor finale ale Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

Cum au câștigat frații primari

Petruț Bogdan Tița este la al doilea mandat de primar în Ulmi, a obtinut 1.703 voturi, ceea ce inseamna 82,31%. PSD, partidul din partea căruia a candidat, a obtinut și majoritatea în Consiliul Local Ulmi, cu 10 mandate din totalul de 13. Potrivit aktual24.ro, victoria a fost pbținută în condiții speciale: Petruț Bogdan Tița a fost arestat la domiciliu în 2016 pentru 30 de zile. El a fost implicat, alături de alt bărbat, într-un dosar de șantaj, instigare la șantaj și influențarea declarațiilor. Vasile Tița a candidat din partea PSD în Lucieni și a obținut 666 voturi din totalul de 1.496 de voturi valabil exprimate, ceea ce înseamnă 44,52%. In Consiliul Local Lucieni, PSD a obtinut cinci mandate din totalul de 11.

Transfer între soți la conducerea primăriilor

Sunt familii în care transferul de putere”a mers ca uns”la aceste alegeri. În localitatea Mihai Eminescu din Botoșani, s-a schimbat primarul pe 27 septembrie, după alegerile locale. Potrivit monitorulbt.ro, liberalul Verginel Gireadă a luat 58,32% din voturi și îi va succeda soției sale Aneta Gireadă. Surse din PNL susțin că, inițial, Verginel Gireadă și-ar fi dorit ca la Primăria Mihai Eminescu să candideze fiica sa, iar el să se regăsească pe lista pentru parlamentare, doar că s-ar fi opus conducerea PNL Botoșani. Și mai surprinzător este că Aneta Gireadă a devenit primarul localității Mihai Eminescu în 2012, după ce a preluat mandatul de la soțul său care fusese ales deputat de Botoșani în legislatura 2012-2016.

Primar incompatibil, mandatul a rămas în familie la soție

Un alt transfer de putere, de data aceasta de la soț la soție, este cel de la comuna Cristinești. În urmă cu un an, prefect a semnat încetarea mandatului primarului liberal Marinel Stredie după ce acesta a fost declarat incompatibil de către ANI, iar decizia a rămas definitivă. Cum Marinel Stredie s-a ales și cu interdicția de a mai candida pentru trei ani, PNL a mizat în alegerile de duminica trecută pe soția acestuia, Daniela Stredie. A fost o mișcare câștigătoare, Daniela Stredie adunând 44,03% din voturi, cu aproape nouă procente mai mult decât ocupantul locului 2, Vasile Cheptanariu (Pro România) care a fost creditat cu 35,07% din voturi.

Citiți și

Ciudățenii alegeri locale 2020. De la bătălia între frați la primăria câștigată la un vot

Alegeri locale 2020. Într-o localitate din Sibiu pe toţi candidaţii la funcția de primar îi cheamă Bucşă

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net