Click! a fost în focarul de pestă porcină de la 14 kilometri de București

Ultima actualizare:

    Apostol Dorel ne-a spus cum s-a trezit cu pesta porcină în”casă„Foto: Florin Șuler
Apostol Dorel ne-a spus cum s-a trezit cu pesta porcină în”casă„Foto: Florin Șuler

Apostol Dorel. Nea Dorel pentru cei din Tunari este acum cel mai amărât om din Ilfov. De patru zile nu doarme, nu se spală nu mănâncă. Este omul cu pesta porcină, sau pe românește, ai lui erau”grohăitorii”care au adus molima la 15 km de București

Pipera-Tunari-Ștefănești. Toată lumea a auzit de această zonă de VIP-uri. Pe un câmp de la marginea comunei Tunari, cum te duci spre Ștefănești, în spatele celui mai mare complex rezidențial din Ilfov, unde locuiesc mii de oameni, se află stâna lui Nea Dorel. Printre gunoaie, grămezi de moloz, floarea-soarelui și grămezi de fân, trăiesc sute de animale, fără să fie deranjate de nimeni niciodată. Până acum, când pesta porcină a adus locul în atenția tuturor. Proprietarul stânei a amenajat în câmp mai multe grajduri în care ține și oi, și capre și porci, toată lumea știe unde le ține și indică fără șovăială zona. Cei mai puțini chiriași ai stânei, porcii i-au adus și beleaua în casă!

Autoritățile au instituit carantină la stâna de la 14 km de București
Autoritățile au instituit carantină la stâna de la 14 km de București

Reporterii Click! au stat de vorbă cu proprietarul stânei, chiar la marginea cordonului amplasat de inspectorii sanitar-veterinari.”Vineri dimineață, să tot fi fost vre-o 10 așa, am primit un telefon de la unul din cei trei ciobani pe care îi am la animale. Am 250 de oi, 50 de capre și pe lângă ei erau și 15 porci. Omul mi-a zis că un porc, nici nu mai știu care, nu se simte bine. Că îi tremură picioarele, că are așa amețeli și nu este în apele lui. Nu mănâncă, nu bea”, își aduce aminte omul. Și-a dat seama imediat că nu este lucru curat și-a lăsat baltă treburile și a venit de grabă la stână. Când a ajuns, deja era jale mare, tristețe nu glumă!”Porcul deja murise. Am chemat imediat veterinarul, i-a făcut analize și după două zile mi-a dat cu ghioaga în moalele capului: ai luat pesta porcină. Adică nu eu, animalele! Acum au tăbărât toți pe mine! Toată lumea mă critică, mă amenință, să zic cum a ajuns pesta porcină la mine!”, se vaită Nea Dorel.

Stâna adăpostea laolaltă 250 de oi, 50 de capre și 15 porci, aceștia din urmă fiind sacrificați
Stâna adăpostea laolaltă 250 de oi, 50 de capre și 15 porci, aceștia din urmă fiind sacrificați

"Serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport și a fost dispusă uciderea porcinelor din anexa gospodărească și ecarisarea carcaselor", precizează oficial autoritățile. Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov a adoptat planul de măsuri privind controlul si combaterea bolii, precum si instituirea unei zone de restricții și carantină. Reporterii Click! au văzut însă cum se asigură la intrarea în Tunari perimetrul de siguranță: inspectorul sanitar, jandarmii și polițiștii nu controlau nimic și se plictiseau în mașini. Așa să tot ții carantină. Oficial până acum nimeni nu știe cum a ajuns pesta porcină la animalele lui Apostol Dorel.”Porcii mistreți nu au fost prezenți niciodată pe aici, animalele le am de mici, unele astă iarnă, altele de Paști”, înlătură suspiciunile autorităților proprietarul stânei.

În localitățile Pipera, Tunari și Ștefănești zeci de oameni cresc porci, potrivit edililor din zonele respective. Așa că Dumnezeu cu mila! Reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare spun că toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat. Potrivit specialiștilor, pesta porcină africană nu afectează oamenii și nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Dar totuși la 15 km de București?

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net