Click! îți dezvăluie stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului

Ultima actualizare:

    Catedrala trebuie terminată peste un an, urmând a fi inaugurată pe 30 noiembrie, de Sf Andrei
Catedrala trebuie terminată peste un an, urmând a fi inaugurată pe 30 noiembrie, de Sf Andrei

La 1580 de zile de la începerea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, construcția din București a atins cota 56 m, iar cu montarea armăturii se lucrează până la 62 m. La patru ani de la începerea ridicării giganticei biserici, este terminată doar 75 la sută din investiție deși data inaugurării este fixată deja, 30 noiembrie 2018, de ziua Sfântului Apostol Andrei, 100 de ani de la Marea Unire

Va fi ridicată într-un an catedrala până la 120 de metri înălțime, vor fi montate cele șase clopote, va fi ea finisată la termen? Cei care se ocupă de șantier spun că da.

”Corpul principal al bisericii a fost în cea mai mare parte finalizat, urmând a fi închise zona altarului și cupola de la pronaos. În momentul de față, cele mai importante lucrări se desfășoară la turla Pantocrator (turla cea mare), zona critică a proiectului pe graficul de execuție”, a declarat pentru basilica.ro, șeful șantierului, inginerul Vasile Crăcăoanu.

Clopotele au fost aduse din Austria, sunt depozitate în curtea șantierului și vor montate în aprilie-mai, anul viitor, urmând apoi închiderea turlei și montarea structurii metalice pe care vor funcționa. Ele au în ordine 25000 de kg, 3450 kg, 1700 kg, 1000 kg, 750 kg, 450 kg.

”Interiorul imensei biserici este aproape gata la roșu, inclusiv subsolul. Structura de rezistență este gata, la fel și tencuiala. Instalațiile și finisajele vor fi efectuate în paralel la toată lucrarea”, a mai spus Ing. Vasile Crăcăoanu.

Clădirea Catedralei situată peste nivelul solului se desfăşoară pe o lungime de 126,10 de metri, o lățime de 67,70 metri şi o înălţime de 120,00 metri, până la baza crucii de pe turla principală. Aici se află accesul principal în biserică, pe latura de vest, prin intermediul unui pridvor cu arcade. Pe laturile de nord și sud ale naosului sunt amplasate două abside laterale, iar peste naos se înalță turla principală (Pantocratorul). Pe latura vestică, se află spaţiul rezervat corului. La nivelele superioare ale pronaosului şi naosului sunt dispuse galerii (balcoane) laterale, precum și un circuit interior în jurul bazei turlei principale la cota +56,00 m şi unul exterior la cota +91,00 m în jurul cupolei turlei principale – Belvedere spre a privi orașul. Circulația în biserică pe verticală se va realiza pe scări și prin 8 ascensoare (lifturi) care asigură accesul la toate nivelele inferioare şi superioare ale Catedralei.

Potrivit reprezentanților Patriarhiei, cu excepția altarului, Catedrala Mântuirii Neamului va fi pictată după inaugurare, pe parcursul a cinci ani

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net