Click! îţi spune unde poţi învăţa o meserie

Ultima actualizare:

    Va fi organizat pentru absolvenţii clasei a IX-a, la cursuri de zi.
Va fi organizat pentru absolvenţii clasei a IX-a, la cursuri de zi.

Va fi mai uşor pentru absolvenţii clasei a IX-a să câştige bani. Ei pot învăţa meserii din construcţii sau turism, cum să devină fermier montan, marinar sau brutar, în şcoala profesională, care se va reînfiinţa din toamnă.

Primesc certificat de calificare valabil în UE

În fiecare regiune a ţării, se vor înfiinţa din toamnă clase de şcoală profesională pentru meserii care sunt specifice zonei. De pildă, în zonele montane vor fi cursuri pentru fermieri montani, iar lângă Dunăre şi mare se va învăţa meseria de marinar.

Învăţământul profesional va dura doi ani, iar la final absolventul va primi certificat de calificare profesională de nivel 2, recunoscut în spaţiul UE.

Mai multă practică decât teorie

Va fi organizat pentru absolvenţii clasei a IX-a, la cursuri de zi. Spre deosebire de fostele profesionale, elevii vor învăţa mai multă practică decât teorie: în primul an 40% teorie, în al doilea an, doar 25%.

Pentru înfiinţarea acestor cursuri, şcolile trebuie să aibă contracte cu întreprinderile/ firmele din zonă pentru orele de practică. În felul acesta, va fi mai uşor şi la angajarea absolvenţilor.

Numărul de locuri se va stabili în fiecare an, iar inspectoratele şcolare au transmis deja propuneri la Ministerul Educaţiei pentru aprobare. Fiecare şcoală va stabili modalitatea de admitere, iar în cazul în care cererea este mai mare decât numărul de locuri, se va organiza un concurs de selecţie.

Prezentarea ofertelor se va face în luna mai, după semnarea contractelor cu firmele din zonă şi după stabilirea cifrei de şcolarizare. Foarte important! La finalul celor doi ani, după absolvirea cu succes a cursurilor, se pot continua studiile în clasa a XI-a de liceu şi obţine diploma de Bac, inclusiv pentru cei care abandonaseră studiile.

Meserii practicate

Iată câteva exemple de meserii pentru care se vor organiza cursuri profesionale: agent comercial feroviar, apicultor, bucătar, cofetar-patiser, confecţioner articole din piele, construcţii în diverse domenii, cizmar, comerciant, brutar, croitor, electrician, electromecanic, fermier, horticultor, instalator, marinar, lucrător hotelier, mecanic auto şi alte domenii, marochiner, morar, operator în industria vinului şi alte domenii, ospătar, pădurar, tâmplar, sticlar, sudor, tinichigiu, tipăritor, tapiţer, zidar, zugrav, zootehnist etc.

Calendarul admiterii

1 -31 mai. Prima etapă de înscriere: pot participa absolvenţii clasei a IX-a, dar şi cei care încă studiază în această clasă, cu rezerva că dacă nu promovează anul, vor fi respinşi.11 iunie -25 iunie. A doua etapă, pentru ocuparea locurilor rămase libere.26 iunie -2 iulie. Se organizează selecţie acolo unde este cazul (numărul de candidaţi este mai mare decât locurile)3 -6 iulie. Se afişează rezultatele.27 -31 august. Etapa a treia, pentru candidaţii care au promovat corigenţele.

Cine se poate înscrie

Elevii înscrişi în clasa a IX-a de liceu, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire;Absolvenţi din seriile anterioare a clasei a IX-a, care nu au terminat liceul sau care au finalizat Şcoala de Arte şi Meserii, dar nu au certificat de calificare profesională. Condiţia este să nu aibă vârsta de peste 18 ani la data începerii cursurilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net