Click! te învaţă ce să faci dacă eşti atacat de o haită de câini agresivi

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ce i s-a întâmplat lui Ionuţ, li se poate întâmpla mâine copiilor noştri. Şi chiar şi nouă. Trebuie să ştii că, dacă eşti atacat de câini maidanezi, reacţiile pe care le ai pe moment îţi pot salva viaţa. Călin Petre, specialist în comportament canin, ne spune cum să procedăm în astfel de situaţii.

Nu fugi! 

Dacă animalul a început să te latre şi să-ţi dea târcoale, pentru a evita să fii muşcat este recomandat să-ţi păstrezi calmul. Nu trebuie să ţipi, să faci mişcări bruşte, să te agiţi, să dai din mâini sau picioare şi, în nici un caz, nu trebuie să o iei la fugă. Dacă vei alerga, vei fi o victima sigură! Atitudinea ta va fi una calmă, fermă şi dominantă. Prin această siguranţă de sine îi dai de înţeles câinelui că tu eşti şeful chiar şi pe teritoriul lui.

Fără mişcări bruşte

Câinii vor percepe acest lucru ca pe o slăbiciune din partea ta şi vor porni la atac. Îndepărtează-te încet, dar în aşa fel încât să nu-ţi scape din priviri nici un câine din haită. Te poţi apăra ţinând în faţă, dacă ai, o umbrelă, un baston, o geantă mai voluminoasă.

Atenţie să nu cazi! 

Dacă te-ai împiedicat şi ai căzut, este foarte posibil să fii atacat de câini. Faptul că eşti la pământ presupune, din punctul de vedere al animalului, că eşti vulnerabil. Astfel, este indicat să nu te aşezi „pe vine", să nu te ghemuieşti la pământ, să nu te apleci spre câine. Dimpotrivă. Corpul tău trebuie să fie cât mai drept, în aşa fel încât să te impui în faţa câinelui.

Nu lovi câinele! 

Nu-i vorbi, nu încerca să-l mângâi şi nu te uita în ochii lui. Este total interzis să-l loveşti sau să te faci că arunci cu o piatră pentru că gestul îl va înfuria şi mai tare, iar el va deveni şi mai agresiv. Nu ştii cu ce câini ai de-a face. S-ar putea ca ei să fi fost bătuţi de-a lungul timpului sau loviţi, iar gestul tău clar nu-i va face să fugă. Nu încerca să dai cu piciorul în ei pentru că există probabilitatea foarte mare de a fi muşcat în timp ce loveşti.

Ce faci dacă eşti înconjurat?

Ar trebui să eviţi cât poţi de mult să fii înconjurat de haită. Câinii nu vor ataca niciodată doi în acelaşi loc: unul va sări din faţă, altul din spate, alţii din lateral. În cazul în care observi că te înconjoară, lipeşte-te cu spatele de un zid, de un gard, o maşină sau un copac. Important este să-i ai pe toţi în câmpul tău vizual.

Cum te aperi?

Sprayuri cu piper sau paralizante - Pentru alungarea câinilor agresivi poţi folosi sprayuri cu piper sau paralizante, dar şi aparate cu ultrasunete. Când foloseşti sprayul, trebuie să ştii s-o faci corect. Dacă nu pulverizezi bine înspre câine, iar acesta reuşeşte să se ferească, el ar putea deveni şi mai agresiv. Ai grijă să nu-ţi pulverizezi ţie în ochi!

Aparate cu ultrasunete - "E o metodă discutabilă, pentru că prezintă riscuri. Câinii maidanezi sunt obişnuiţi cu tot felul de sunete şi zgomote cu frecvenţe foarte diferite. S-ar putea ca unii să nu reacţioneze la aceste aparate şi să devină şi mai agresivi. Însă, decât să nu ai nimic asupra ta cu care să te aperi, mai bine îţi asumi acest risc", a mai spus Călin Petre.

Dispozitive cu electroşocuri - Din magazinele care vând echipament militar sau echipament pentru autoapărare pot fi cumpărate dispozitive cu electroşocuri. Este vorba despre bastoane telescopice şi lanterne cu electroşocuri. Acestea îi pot pune pe fugă pe câinii agresivi.

Uite ce să foloseşti!

simeon stalpnicul png

De ce muşcă un câine?

Specialistul Click!, dresorul Călin Petre, ne explică motivele pentru care eşti atacat de câinii comunitari.

simeon stalpnicul png

 Îşi apără teritoriul. Când ai pătruns în zona lui, animalul îşi simte invadat teritoriul, se sperie şi, pentru că te percepe ca pe un intrus, te avertizează lătrând.

 În zonă sunt căţeluşe în călduri. Un alt motiv este perioada împerecherii. Primăvara şi toamna căţeluşele intră în călduri, iar masculii devin mai agresivi. Odată ce ai intrat pe teritoriul lor, te percep ca pe un potenţial rival.

 Câinele este rănit sau speriat. Dacă observi un animal rănit, muşcat de alţi câini sau care şchioapătă este recomandat să fii foarte atent. Un câine care suferă fizic este speriat şi devine agresiv. El se apără de potenţialii duşmani care ar putea să-l rănească şi mai tare.

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net