Click! te învaţă cum să conduci scuterul legal

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mopedele se conduc doar cu permis. Asta ştim deja. Ce nu ştim, deocamdată, este cum facem să-l obţinem. Şi asta pentru că nici o şcoală de şoferi din România nu are voie să organizeze examenele pentru categoria AM. Dan Moşescu, şeful de la permise auto din Bucureşti, ne spune că există totuşi o alternativă: să dăm examen pentru categoriile A, A1 sau A2.

Noul Cod Rutier, care a intrat în vigoare pe 19 ianuarie, a produs vâlvă în rândul conducătorilor de mopede. Legea spune clar că aceştia nu mai au voie să circule cu ele pe drumurile publice dacă nu au permis de conducere, indiferent de categorie. Problema e că nici o şcoală de şoferi din ţară nu e autorizată ca să facă cursuri şi să organizeze examene pentru categoria AM.

Cei de la Autoritatea Rutieră Română spun că situaţia se va reglementa abia după ce normele de aplicare a legii vor fi publicate în Monitorul Oficial. Asta înseamnă încă trei luni de aşteptare. Pentru a scurta timpul, aspiranţii au o alternativă.

„Pot da examen pentru categoriile A1, A2 sau A. Întrebările din legislaţia rutieră sunt aceleaşi, iar la categoria A1 se pot înscrie şi tinerii care au împlinit 16 ani, exact cum este prevăzut şi la categoria AM. Diferenţa este că pentru mopede nu se va da proba practică, aşa cum se întâmplă la A1, A2 sau A. Soluţii există, însă, nu sunt interesaţi să ia permisul. Nu a venit nimeni la sediul nostru să se plângă că nu pot da examen pentru AM", a declarat, pentru Click!, Dan Moşescu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule Bucureşti.

La categoria A intră motocicleta cu motor puternic, care poate fi condusă după 24 de ani, la categoria A2, motocicleta cu puterea maximă până în 35 Kw, ce depăşeşte 100 km/h (poate fi condusă după 18 ani), iar la categoria A1 motocicleta cu cilindree maximă de 125 cmc, care nu depăşeste 100 km/h (poate fi condusă la 16 ani).

În categoria AM intră mopedele care au o capacitate cilindrică ce nu depăşeste 50 cmc şi nu prind o viteză mai mare de 45 km/h.

Poliţiştii le întocmesc dosare penale

Cei care s-au obişnuit să conducă mopede pe două sau patru roţi au ieşit cu ele pe străzi şi zilele acestea. Astfel că poliţiştii de la Rutieră au avut de lucru. În ultimele cinci zile, numai în Capitală au fost întocmite cinci dosare penale celor care au plecat pe scutere fără permisul în buzunar.

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net