Actrița Clody Bertola, o viață de poveste. A petrecut de 10 ori Revelionul cu toți cei trei soți

Ultima actualizare:

    Clody Bertola s-a îndrăgostit de Liviu Ciulei, cu 10 ani mai tânăr decât eaFOTO: adevarul.ro
Clody Bertola s-a îndrăgostit de Liviu Ciulei, cu 10 ani mai tânăr decât eaFOTO: adevarul.ro

A fost supranumită „Inegalabila“ și „Unica“. Actriţa Clody Bertola a avut o viaţă de poveste. A fost căsătorită cu pictorul Ştefan Constantinescu și genialii regizori Liviu Ciulei și Lucian Pintilie. Marea actriță a petrecut de zece ori Anul Nou alături de toţi cei trei.

Frumoasa actriţă Clody Bertola a avut o viaţă care depăşeşte toate filmele şi piesele de teatru în care a jucat. A fost căsătorită de trei ori, iar doi dintre soţii săi au fost Liviu Ciulei, mai mic cu 10 ani, şi Lucian Pintilie, mai tânăr cu 20 de ani. Timp de un deceniu, a petrecut Anul Nou alături de toţi cei trei soţi ai săi.

Cine a fost Clody Bertola

S-a născut la 12 august 1913 și a murit la 94 de ani, în ziua de 28 decembrie 2007. Ultimii zece ani i-a petrecut în întuneric, după ce își pieduse complet vederea.

Considerată una dintre cele mai frumoase femei din România de la început de secolului XX, Clody Bertola  avea origini italiene, franceze şi germane. S-a născut într-o familie de origine catolică din Bucureşti. Copilăria şi-a petrecut-o la Chiţorani, o mică localitate de lângă Ploieşti, unde părinţii săi aveau o vie şi unde Clody Bertola obişnuia să vină şi mai târziu, pentru a regăsi fericirea anilor copilăriei.

Clody Bertola a primit o educaţie religioasă, la un pension catolic din Paris, unde a fost trimisă după sinuciderea tatălui său, însă a fost atrasă permanent de artă. Obişnuia să spună că, atunci câd era mică, îşi dorea să fie dansatoare, însă a ajuns să facă teatru.

A absolvit cursurile Conservatorului de Artă Dramatică şi, pentru o vreme, nu a reuşit să se impună.


    Clody Bertola a fost celebră în epocă, devenind muză pentru pictori, regizori, poeţi şi actoriFOTO: adevarul.ro
Clody Bertola a fost celebră în epocă, devenind muză pentru pictori, regizori, poeţi şi actoriFOTO: adevarul.ro

A debutat la „Bulandra“ şi, treptat, devine celebră în epocă, jucând în special la teatru, dar şi în filme, devenind muză pentru pictori, regizori, poeţi şi actori.

Primul soţ al lui Clody Bertola a fost pictorul Ştefan Constantinescu, mai în vârstă cu 15 ani decât actriţa care avea 32 de ani. ”Credea în mine. Era un mare admirator al meu. Cu toate acestea, îi suportam greu gelozia şi independenţa. Ştiam că dacă voi rămâne cu el, n-o să pot să fac teatru“, mărturisea actriţa despre primul său soţ în volumul „La vie en rose cu Clody Bertola“ al Ludmilei Patlanjoglu, apărut în 1997.


    Marea actriță Clody Bertola a fost supranumită „Inegalabila“, „Unica“, „Doamna Teatrului“FOTO: adevarul.ro
Marea actriță Clody Bertola a fost supranumită „Inegalabila“, „Unica“, „Doamna Teatrului“FOTO: adevarul.ro

Următoarea poveste de dragoste din viaţa lui Clody Bertola a fost Liviu Ciulei, care avea 22 de ani, mai tânăr cu 10 ani decât actriţa, pe atunci student la Arhitectură şi la Conservator. S-au căsătorit la patru ani după ce s-au cunoscut şi au format un cuplu formidabil pe scenă. Clody Bertola povestea că Liviu Ciulei a cucerit-o cu timiditatea lui, dar și că puteau discuta despre teatru. Marea actriță spunea că Liviu Ciulei a învățat-o să joace teatru modern, să privească în ochi partenerii de scenă.

Clody Bertola a locuit în aceeași casă cu cei trei soți

După căsătoria cu Liviu Ciulei, Clody s-a mutat în noua casă cu tot cu fostul soţ, unde Ştefan Constantinescu a rămas până în ultimele zile ale vieţii. „Ştefan mi-a fost soţ, prieten şi tată. Liviu îl admira mult pentru gustul său rafinat. Obişnuia să-l consulte întotdeauna când lucra la un spectacol“, mărurisea actriţa.

Nici al doilea mariaj nu a durat însă. Ruptura a intervenit din cauza slăbiciunii lui Ciulei pentru o altă femeie, episod pe care  actriţa nu l-a putut accepta. Dar, deşi căsătoria se încheie, povestea dintre Clody şi Ciulei s-a transformat într-o caldă prietenie şi o relaţie profesională îndelungată.

Ultimul bărbat din viaţa actriţei a fost Lucian Pintilie, alături de care Clody a peste trăit 40 de ani, până la moartea actriţei. Povestea de dragoste a început tot pe scenă, unde Pintilie, cu 20 de ani mai tânăr, conducea echipa care filma piesa de „Omul care aduce ploaia“, în care Clody deţinea rolul principal.

40 de ani cu Lucian Pintilie

Clody era deja divorţată de Liviu Ciulei când s-a apropiat de Pintilie, „fiinţa puternică care m-a cucerit şi m-a dominat total“, după cum spunea Clody Bertola. În mod ciudat, cei trei bărbaţi care i-au fost soţi au avut şi puterea de a-i rămâne alături lui Clody. Timp de 10 ani, actriţa a petrecut Anul Nou alături de toţi trei soţi.

Clody Bertola și-a pierdut vederea

Cariera în teatru a actriţei a scris istorie şi i-a atras supranume precum „Inegalabila“, „Unica“, „Doamna Teatrului“. A jucat şi în filme, în coproducţia româno-franceză „Ciulinii Bărăganului“, în „Facerea lumii“, „Felix si Otilia“ de Iulian Mihu, „Ciprian Porumbescu“ şi „Profetul, aurul şi ardelenii“.

Pierderea vederii a despărţit-o brusc pe Clody Bertola de scenă, iar în ultimii ani de viaţă, pe care i-a petrecut oarbă, a suferit cumplit din cauza durerilor provocate de o nevralgie de trigemen.

A murit în 2007, în noaptea de 27 spre 28 decembrie, la 94 de ani. În testamentul său a lăsat şi câteva dorinţe speciale: a dorit ca la înmormântarea ei să vorbească doi colegi la care a ţinut enorm,  Victor Rebengiuc şi Florian Pittiş. Florian Pititş a murit însă cu doar câteva luni înainte de Clody Bertola.

Actriţa a mai cerut ca, după moarte, cenuşa ei să fie dusă în orăşelul Assisi, din Italia, unde să fie aruncată „peste dealurile înverzite de acolo“. 

Moşia din Prahova i-a fost confiscată, la „colectivizare“, iar pianul din casa de la Chiţorani a fost aruncat de comunişti, fără explicaţii.

Sursa: adevarul.ro

image
image
image
image
image
image
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net