Concediaţi după «Colectiv», acum sunt tot pe cai mari. Au trecut patru ani de la tragedie

Ultima actualizare:

    Sute de mii de oameni au ieşit  în stradă seri la rând, până când Guvernul Ponta a demisionat
Sute de mii de oameni au ieşit în stradă seri la rând, până când Guvernul Ponta a demisionat

Miercuri, 30 noiembrie, se împlinesc patru ani de la incendiul din Colectiv, unde 65 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zeci au fost rănite grav. Supravieţuitorii şi rudele victimelor aşteaptă să se facă dreptate. Până atunci însă, la 4 ani de la tragedie, cei care îşi dăduseră demisia la presiunea străzii au ajuns iar pe funcţii înalte.

Presiunea străzii a fost imensă după dezastrul de la clubul bucureştean Colectiv, din seara zilei de 30 octombrie 2015. Pe 4 noiembrie, aproape 70.000 de oameni au ieşit la protest, iar cererea principală era reformarea clasei politice şi plecarea de la Palatul Victoria a guvernului condus de Victor Ponta.

65 de tineri au murit la “Colectiv”
65 de tineri au murit la “Colectiv”

Culmea e că, acum, la 4 ani distanţă, majoritatea celor care conduceau România la momentul Colectiv 2015 au un cuvânt important de spus şi în prezent, relatează ziarul „Adevărul”. 

Voturile lui Ponta atârnă greu

Într-un filmuleţ difuzat de libertatea.ro se  vede cum au fost “depozitate” cadavrele
Într-un filmuleţ difuzat de libertatea.ro se vede cum au fost “depozitate” cadavrele

Fostul premier Victor Ponta conduce Pro România, partid care poate pune umărul la trecerea Guvernului Orban sau poate contribui la trântirea echipei liberale. De altfel, Ponta a încercat inclusiv revenirea la guvernare, potrivit unor surse politice, fiind dispus să negocieze mai multe portofolii de miniştri pentru colegi de partid, în schimbul susţinerii Cabinetului Orban. În echipa lui Ponta se mai află alţi trei miniştri în funcţie la 30 octombrie 2015, adică Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin şi Nicolae Bănicioiu. Ultimul era chiar ministru al Sănătăţii în momentul producerii tragediei de la Colectiv şi a decis pe moment să nu solicite activarea mecanismului european de urgenţă, reaminteşte „Adevărul”. 

Aceiaşi miniştri şi acum

Aşa arată acum, la 4 ani de la tragedie, sala mistuită de foc
Aşa arată acum, la 4 ani de la tragedie, sala mistuită de foc

Chiar dacă Guvernul Dăncilă urmează să plece acasă, din moment ce moţiunea de cenzură a trecut, până la învestirea noii echipe la Palatul Victoria se află în funcţie mai mulţi politicieni din PSD care erau miniştri şi în 2015. De exemplu, Eugen Teodorovici, al doilea om din PSD, era ministru al Finanţelor şi atunci. Iar Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării în 2015, e în prezent consilier al premierului demis Viorica Dăncilă. Shhaideh este judecată în Dosarul Belina pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.  

Plumb, aproape comisar european

Şi Rovana Plumb, fost ministru al Muncii la acea vreme, e în continuare prezentă în politica mare, ca europarlamentar PSD. Mai mult, era la un pas să fie comisar european din partea României, dar problemele de integritate au oprit-o pe aceasta din a ajunge în Executivul de la Strasbourg.

Revenirea lui Gabriel Oprea

Nu în ultimul rând, Gabriel Oprea, fost vicepremier şi ministru de Interne în 2015, e aproape de a bate palma cu Dăncilă pentru o fuziune a UNPR cu PSD. În noiembrie 2015, Oprea era prins şi în scandalul iscat de moartea poliţistului Bogdan Gigină, antemergător aflat în coloana cu care acesta se deplasa în Capitală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net