Condamnări în dosarul Microsoft: Pinalti, 3 ani la „mititica”

Ultima actualizare:

    Gheorghe Ștefan, condamnat la trei ani de pușcărie, în primă instanță
Gheorghe Ștefan, condamnat la trei ani de pușcărie, în primă instanță

Dosarul de corupție Microsoft, în urma căruia a fost prejudiciat bugetul de stat, se apriopie de final. Cei patru mari actori implicați în proces, fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, fostulm primar al orașului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan (Punalti) și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Niclae Dumitru (Niro) au fost condamnați de Înalta Curte la închisoare cu executare sau cu suspendare.

Decizia de azi a Curții Supreme nu e definitivă, însă până și avocații apărării sunt sceptici că mai pot întoarce verdictul. Gabriel Sandu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare; Gheorghe Ștefan (Pinalti) a primit trei ani cu executare și i se vor confisca 3 milioane de euro; Dorin Cocoș - trei ani cu executare și va rămâne fără 3 milioane de euro; Nicolae Dumitru (Niro) e singurul care a primit pedeapsă cu suspendare (18 luni), însă i se va confisca un milion de euro. Fiindcă pedeapsa sa nu e privativă de libertate, omul de afaceri va fi nevoit să presteze 9 luni de muncă în folosul comunității. Decizia de azi nu e definitivă.

Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru (Niro)
Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru (Niro)

La ultimul termen al procesului, procurorul de ședință a solicitat condamnarea la închisoare cu executare a celor patru și confiscarea specială a unor sume de bani - 2 milioane de euro de la Gabriel Sandu, 2 milioane de euro de la Dorin Cocoș, 7,5 milioane de dolari și 2 milioane de euro de la Nicolae Dumitru și 4 milioane de euro de la Gheorghe Ștefan. 

Scandalul a început în 2014, când DNA a început urmărirea penală a zece foști miniștri pentru fapte de corupție în legătură cu semnarea unor contracte de închiriere a unor licențe Microsoft pentru o serie de instituții publice subordinate Guvernului. DNA a arătat că persoanele anchetate au pretins o mită de 20 de milioane de dolari patronilor firmelor importatoare pentru ca aceștia să câștige contractele de finanțare.  

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net