Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași refuză utilizarea unității mobile de la Lețcani. Care sunt motivele

Ultima actualizare:

    Spitalul mobil de la Lețcani a costat 10, 4 milioane de euro dar nu este folosit Foto: jri.ro
Spitalul mobil de la Lețcani a costat 10, 4 milioane de euro dar nu este folosit Foto: jri.ro

Scandalul din jurul spitalului mobil de la Lețcani continuă. Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” refuză să pună în funcțiune unitatea medicală pentru că problemele la instalația electrică nu au fost rezolvate. Reprezentanții asociației Euronest, cei care s-au ocupat de achiziția spitalului de containere nu recunosc problemele și susțin că din 19 martie, la Lețcani pot fi aduși pacienți COVID.

Cei de la Euronest au trimis scrisori deschise către premierul Florin Cîțu și către Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru a cere redeschiderea spitalului. Din punctul lor de vedere, unitatea medicală este ținută artificial închisă.”Am înaintat adresele către Raed Arafat, șeful DSU, și premierul României, Florin Câțu. I-am informat că la Lețcani e un număr semnificativ de paturi ATI care stau neutilizate. Spitalul este pregătit încă din 19 martie să primească pacienți. A fost solicitată o expertiză pentru rețeaua electrică a spitalului, motivat de existența unor suspiciuni privind neconformitatea echipamentelor. Noi le-am pus la dispoziție certificatele de conformitate și documentele care atestă faptul că toată rețeaua electrică din interiorul spitalului a fost realizată cu produse fabricate de o companie elvețiano-suedeză, lider mondial în domeniul electricelor. Nu se poate pune problema de neconformitate la nivelul echipamentelor ”, a spus Alina Popa, directorul Euronest conform bzi.ro.

Directorul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Manuel Florin Roșu, a reacționat făcând publice motivele tehnice pentru care nu este de acord să opereze unitatea medicală de la Lețcani. Iată câteva dintre ele preluate de la bzi.ro:

– Schiţa electrică prezentată este de la punctele de transformare până la intrările în tablou,

– Nu există detalii despre reţeaua electrică internă a spitalului,

– Schiţa electrică nu are nici un simbol specific acceptat în UE

– Schiţa nu are marcă a proiectantului, nu este semnată şi asumată

– Aparatura medicală are mici inadvertenţe, exemplu : în anii de producţie, analizorul de hematologie conform site-ului producătorului este 3 dif, nu 5 dif standard acceptat în România, deci analizele efectuate nu vor fi cele cerute în prezent.

-există 2 situaţii în care spitalul poate fi folosit în ţară: ca unitate integrată cu declaraţii de conformitate şi marcaj CE obţinute de producător şi puse la dispoziţia autorităţilor, certificate neregasite în documentele trimise;

– sau componentele spitalului sunt achzitionate separat, adică containerele şi toate echipamentele medicale şi acestea trebuiesc identificate separat

- având în vedere desele defecţiuni şi disfuncţionalităţi apărute la instalaţia de energie electrică – siguranţe care se decuplau în mod repetat, cabluri topite/arse, miros de cabluri arse, lămpi arse, etc- pentru siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, am solicitat (prin adresa nr 1768/26.01.2021) să efectuaţi şi să ne prezentaţi expertiză tehnică întocmită de experţi tehnici atestaţi conform prevederilor legale, pentru instalaţia electrică din interiorul şi exteriorul modulelor din componenţa Spitalului Modular Leţcani

-spitalul nu respectă condițiile impuse de ISU la controlul din noiembrie 2020

Ce înseamnă spitalul mobil de la Lețcani

Unitatea de la Letcani a fost gândită ca secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase cu 250 de paturi, dintre care 100 de paturi de terapie intensivă plus 3 paturi de terapie pentru blocul operator. De asemenea spitalul conține și o sală de operație, sală de nașteri, farmacie, depozite, policlinică, laboratoare, radiologie (două computer tomografe- unul fix, celălalt mobil) .Este o unitate medicală cu presiune negativă si a costat 13,2 milioane de euro, dintre care peste trei milioane de euro au fost oprite pe post de penalizări firmelor implicate.

Citiți și

Celebrul spital mobil de la Lețcani a primit vineri primii pacienți. De ce unitatea medicală a stat goală luni de zile

Vor spital mobil cu 13 milioane de euro dar nu au unde să-l pună

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net