Consumul de etnobotanice devine legal. Înalta Curte a schimbat regulile pentru achiziționarea de droguri ușoare

Ultima actualizare:

    Etnobotanicele sunt drogurile preferate ale liceenilor
Etnobotanicele sunt drogurile preferate ale liceenilor

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o decizie controversată care practic legalizează consumul de etnonotanice. Procurarea de produse cu efecte psihoactive, nu mai constituie infracţiune decât în anumite situații, iar românul care cumpără etnobotanice pentru consumul propriu, nu mai poate fi sancţionat penal

Potrivit adevărul.ro, Înalta Curte a modificat practic Legea nr. 194/2011, unde se prevede că se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă fapta persoanei care, fără autorizaţie, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse etnobotanice. Conform abordării instanței, procurarea de produse cu efecte psihoactive, nu constituie infracţiune decât dacă este efectuată în cadrul unei activităţi de import, export ori intermediere de produse. Înalta Curte exclude astfel, de la sanțiunea penală, situația în care astfel de substanţe sunt cumpărate de un român oarecare pentru consumul său personal.

Specialiștii atacă noile reguli pentru consumul de etnobotanice

Interpretarea Curţii va deveni obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, iar în Monitorul Oficial va fi publicată după ce decizia va fi motivată de instanţă. Specialiștii avertizează că decizia va da frâu liber creșterii consumului de etnobotanice.

„Acestea sunt mai mult decât droguri. Sunt un amestec de substanţe necontrolabile, din punct de vedere al calităţii, sintetice, care produc efecte dezastruoase. Cannabisul nu are nici pe departe aceleaşi efecte. Ele sunt mai dorite de tineri pentru că sunt mai ieftine, iar senzaţia este imediată. De aceea, sunt extrem de periculoase. Practic, otrăvesc tinerii. Trebuie să ne gândim la sănătatea tinerilor care consumă aceste substanţe. Vă spun din experienţă, nu există liceu din România unde să nu se ofere spre vânzare etnobotanice sau droguri uşoare“, explică judecătorul Cristi Danileţ.

„Nu putem compara etnobotanicele cu nicio altă categorie de droguri. Etnobotanicele, prin amploarea lor în România, produc cele mai multe victime, iar gradul de dependenţă este extrem de ridicat“, atrage atenţia psihologul Mihai Copăceanu. Expertul mai adaugă că o astfel de hotărâre „va avea efecte distrugătoare la nivelul sănătăţii populaţiei, vom avea o uriaşă escaladare a consumului cu consecinţe grave, inclusiv decese“.

image
image
image
image
image
image
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net