Institutul Național de Sănătate Publică a lansat în dezbatere publică mai multe recomandări pentru funcționarea bisericilor după 15 mai printre care: evitarea sărutării icoanelor, folosirea de lingurițe de unică folosință pentru împărtășanie, nunțile permise cu maximum 16 persoane etc.


Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române nu sunt de acord cu unele prevederi, mai ales cele privind Sfânta Împărtășanie, și au spus că vor face propriile reguli. 
”Problema Sfintei Împăr­tășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține exclusiv Bisericii. Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie”, a reacționat, potrivit basilica.ro, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Mult mai dur este arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Snagoveanul, care este de părere că politicul se amestecă în canoanele bisericii.”Dacă vom sluji afară, avem spațiu mai mult. Dar, Sfânta Împărtășanie nu pot să ne-o recomande ei. Biserica este autonomă față de stat. Avem frică să dăm cele sfinte ca și când nu ar fi sfinte! E o imixtiune în cultul bisericii. Nu facem compromisuri!”, a spus Teodosie Snagoveanul conform stiripesurse.ro.

Loading...