Copiii care lipsesc de la şcoală vă lasă fără bani. Topul elevilor chiulangii

Ultima actualizare:

    Elevii care trag chiulul de la şcoală îşi lasă familiile fără ajutor de la stat (foto: Click!)
Elevii care trag chiulul de la şcoală îşi lasă familiile fără ajutor de la stat (foto: Click!)

Veste proastă pentru părinţii care primesc ajutor de la stat pentru suţinerea familiei. Ei vor pierde banii plătiţi sub formă de alocaţie din cauza copiilor lor care lipsesc nemotivat de la şcoală. În primul semestru al acestui an şcolar, peste 18.000 de elevi au înregistrat mai mult de 20 de absenţe fiecare, ceea ce a dus la retragerea sumelor acordate de stat.

Statul român nu mai e dispus să plătească bani de la buget pentru susţinerea familiilor monoparentale sau cu venituri mici, dacă odraslele lor nu frecventează cursurile. Legea care reglementează accesul la alocaţia pentru susţinerea familiei (277 din 2010, republicată în 2012) prevede o reducere cu 20% a cuantumului alocaţiei în cazul în care elevii înregistrează între 10 şi 19 absenţe nemotivate în decursul unui semestru. Tăierea e şi mai mare (50%) în cazul elevilor care înregistrează 20 de absenţe într-un semestru, însă familiile pot pierde de tot sprijinul financiar acordat lunar dacă elevii au mai mult de 20 de absenţe.

Datele publicate de Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale (ANPIS) arată că peste 40.000 de familii din România au rămas fără alocaţia de susţinere sau au primit ajutoare financiare mai mici din cauza copiilor care au lipsit de la şcoală. Nu mai puţin de 65.966 de elevi au înregistrat absenţe nemotivate în cursul primului semestru al anului şcolar 2013-2014. Cei mai chiulangii elevi sunt cei din judeţul Dolj (6.660), Suceava (5.640), Prahova (4.469), Buzău (4.050) şi Galaţi (3.457). Paradoxal, cele mai puţine absenţe le-au înregistrat elevii din Capitală (300), dar şi cei din Timiş (257).

Alocaţia pentru susţinerea familiei se acordă lunar familiilor cu un părinte sau care înregistrează venituri până la 530 de lei lunar. Cuantumul ei diferă în funcţie de numărul copiilor aflaţi în grijă, însă se încadrează între 33 şi 260 de lei lunar.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net