Copiii născuţi după 2010, numiţi de specialişti “Generaţia Alfa”, vor schimba radical lumea în care trăim. Le place tehnologia, sunt conectaţi la internet, sunt deschişi spre nou, foarte muncitori şi competitivi.


Specialiştii din întreaga lume au ”împărţit” populaţia globului în ”Generaţii” pentru a explica schimbările din societate. Au început cu Baby Boomers, adică cei care au peste 55 de ani şi care s-au născut după cel De-al Doilea Război Mondial, când a avut loc o explozie a natalităţii.

5-act-shutterstock_82833979.jpg

De mici ştiu să lucreze pe calculator

A urmat Generaţia X cei care au acum între 35 şi 55 de ani, considerată cea cu cei mai mulţi intelectuali. Din Generaţia Z fac parte cei care acum au 10 – 19 ani. Este vorba despre persoanele tinere care sunt grăbite, învaţă limbi străine, butonează telefonul şi stau mult timp pe reţelele de socializare, dar nu sunt obedienţi, nu le place să citească şi nici cu sportul nu sunt prieteni. Din urmă vin acum şi cei din Generaţia Alfa.

Cine face parte din Generaţia Alfa

5-act-shutterstock_234587068.jpg

Sunt în permanenţă conectaţi la internet

Copiii născuţi după 2010 vor schimba lumea pentru că ei consideră că tehnologia nu este o unealtă, ci o parte integrantă a existenţei lor, spun specialiştii. Aceştia vor fi cei mai numeroşi, cei mai educaţi şi vor beneficia de cea mai bună situaţie financiară din toate timpurile.  Obişnuiţi cu telefoanele şi tabletele încă de mici, dependenţi de tehnologie, aceştia vor fi în permanentă comunicare unii cu alţii, doar printr-un click. Cu alte cuvinte, Generaţia Alfa este sinonimă cu „nativii digitali”. Se preconizează că până în 2025 această generaţie va atinge un total de 2 miliarde.   

5-act-shutterstock_668586637.jpg

Sunt curioşi, deschişi spre tot ce e nou
 

„Sunt copiii care trăiesc într-o lume complet diferită. Sunt stimulaţi cognitiv încă din primii ani de viaţă, au acces la informaţii instant, au posibilitatea să călătorească încă de mici. Ei trăiesc în epoca libertăţii, sunt viitorii adulţi fără prejudecăţi. Spre exemplu, aceşti copii vor fi în contact cu un alt tip de învăţare, mai interactiv. Practic, revoluţia tehnologică e cea care îi influenţează foarte mult”, a declarat pentru „Adevărul” psihologul Mihai Copăceanu.   

Sunt inteligenţi, competitivi, dar şi mai stresaţi

Spre deosebire de generaţiile anterioare, copiii din Generaţia Alfa sunt mult mai competitivi. „Nivelul de stres este mult mai ridicat. Copiii Alfa pot face liceul în altă parte, îşi pot crea de mici propriul business. E o presiune care se pune pe ei încă din primii ani de viaţă şi astfel nu-şi mai trăiesc copilăria. Nu au timp să fie lipsiţi de griji. Tehnologia în acest caz devine un risc, e un instrument la care ei sunt obligatoriu conectaţi”, remarcă Mihai Copăceanu.    

Generaţia Alfa reprezintă o provocare chiar şi pentru proprii părinţi. Asta pentru că aceşti copii, fiind mereu conectaţi la internet şi la diverse aplicaţii, nu au timp să închege o relaţie sănătoasă cu părinţii. 

Piaţa muncii va trebui să se adapteze pentru copiii din această generaţie. Potrivit psihologilor, indivizii din generaţia Alfa vor fi tot mai autonomi. Se spune că vor schimba radical lumea în care trăim, în bine. Se pot adapta foarte uşor la schimbări, nu trăiesc în trecut, nu sunt stresaţi de viitor şi pun accentul pe prezent.    

”Deja se merge spre digitalizare. Iar în meseriile viitorului va fi nevoie de tot mai multă creativitate, pe care aceşti tineri o posedă din plin”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare.

 
 
Loading...