Copil legat cu sfoară de clanță. Patru îngrijitoare, date afară pentru rele tratamente

Ultima actualizare:

    Copiii de aici nu primesc întotdeauna tratamentul pe care îl merită de la îngrijitoare
Copiii de aici nu primesc întotdeauna tratamentul pe care îl merită de la îngrijitoare

Ancheta demarată de Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6 a ajuns la final. Ea s-a sfârșit prost pentru cele trei îngrijitoare și un asistent medical care au muncit în tura de luni. Toate au fost concediate după ce au fost acuzate că au legat cu sfoară un copil cu handicap, pe care îl aveau în grijă, de clanța unei uși. Femeile sunt cercetate și penal pentru rele tratamente aplicate minorului și riscă până la cinci ani de închisoare.

Direcția de Asistență Socială sector 6 a tăiat în carne vie. Comisia de disciplină din cadrul instituției a decis concedierea tuturor celor trei îngrijitoare și a asistentului medical care au muncit luni, deși doar una dintre ele l-a legat pe copilul cu handicap grav de clanța ușii. Celelalte trei au fost suspendate din funcții fiindcă nu au intervenit pentru eliberarea băiatului ori pentru alertarea Direcției, care condamnă un astfel de tratament. În plus, cele patru sunt vizate de o anchetă penală demarată de Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 6. Dacă vor fi găsite vinovate ele ar putea sta după gratii până la cinci ani. Este de așteptat, în acest caz, ca instanța să delibereze diferit și să considere că nu toate femeile sunt la fel de vinovate.

Conducerea instituției nu s-a oprit aici cu sancțiunile, ci a dispus înlăturarea din funcție a şefului centrului de copii. Acesta urmează să fie pus la dispoziția organelor de ordine pentru suspiciune de abuz, se arată într-un comunicat al Primăriei sectorului 6. Conducerea primăriei a dispus desemnarea unei comisii care să verifice toate centrele de copii din sector. Iată comunicatul mai jos.

„Primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu, a cerut DGASPC emiterea unei dispoziţii prin care s-au constituit deja comisii de monitorizare şi verificare a tuturor centrelor din cadrul Direcţiei. Activitatea comisiilor presupune vizite inopinate săptămânale în centre şi raportări imediate asupra situaţiilor constatate, împreună cu intensificarea monitorizării permanente a activităţii desfăşurate în centrele din subordine. Mai mult, primarul a dispus implementarea imediată a unui program de supervizare a personalului, împreună cu ONG–uri cu vastă experienţă în domeniu, pentru a se putea evita pe viitor o astfel de situaţie”.

Vă reamintim că cele patru îngrijitoare au ajuns subiectul unei anchete în urma publicării în presă a unui filmuleț, din care se vede cum un băiat din centrul de plasament din sectorul 6 este legat cu o sfoară (sau un fular, după cum spun îngrijitoarele) de clanța ușii unei anexe, din curtea instituției. Băiatul în cauză, care are 16 ani, suferă de nenumărate afecțiuni grave, printre care autism și retard mintal. El este surdo-mut și singurul mod în care poate comunica este prin țipete.

Centrul de copii găzduiește 24 de micuți cu autism, sindrom Down, probleme psihomotorii, abandonați de părinți la naștere sau în primii ani de viață, din cauza bolilor de care suferă.

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net