Copilul declarat mort la naştere învaţă să meargă

Ultima actualizare:

    Ionuţ şi mama lui se află la Barcelona de pe 12 octombrie
Ionuţ şi mama lui se află la Barcelona de pe 12 octombrie

Miracol! Ionuţ Dobroschi, un băieţel de 10 ani născut la Sighetu Marmaţiei (Maramureş), diagnosticat cu tetrapareză spastică şi paralizie cerebrală, învaţă să meargă, în urma unei terapii inovative pe care o face în Spania. Băieţelul a ajuns acolo după o campanie caritabilă iniţiată de „Părinţi salvatori”, la care a contribuit şi ziarul “Adevărul”.

În urma strângerii de fonduri, Ionuţ a primit banii pentru un an de terapie la singura clinică în care poate beneficia de tratamente pentru diagnosticele lui.

Ilenuca Dobroschi, mama băieţelului, spune că terapia are efecte vizibile asupra stării lui Ionuţ. Copilul a ajuns prima dată la clinica din Barcelona în urmă cu trei ani, însă doar în reprize de câte două săptămâni, de două-trei ori pe an. Cum efectele începeau să se vadă, era evident că se impunea o terapie continuă, pe o perioadă mai îndelungată. Costurile nu puteau fi acoperite din bugetul familiei, astfel că s-a implicat Asociaţia pentru Educaţie şi Caritate, prin pagina de Facebook „Părinţi salvatori”. Astfel, cu banii adunaţi, Ionuţ şi mama lui au plecat la Barcelona, unde se află de pe 12 octombrie. 

„A făcut 36 de paşi. Niciodată nu a mai făcut atâţia. A început de anul trecut, dar făcea câte un pas, doi şi nu putea să stea în picioare. Niciodată nu a mers atât de mult. Acum face un hol întreg la clinică”, spune Ilenuca, emoţionată, pentru adevarul.ro.

Clinica foloseşte metoda „essentis”, prin care pacientul trece pe la diferite ateliere de reeducare, având ca obiectiv dezvoltarea motricităţii funcţionale. „La Bucureşti, ortopedul ne-a zis că, dacă nu se corectează poziţia piciorului, va trebui operat pentru o plăcuţă de fixare. Aici, după câteva şedinţe de osteopatie, s-a rezolvat”, mai arată ea.

Pe lângă osteopatie, mai face acupunctură, pentru relaxarea muşchilor. Pe lângă asta, o serie de alte terapii noi îi facilitează lui Ionuţ dezvoltarea. „Îl îmbracă într-un costum care îi corectează poziţia, pentru că el nu stă drept, normal. Când îmbracă acel costum, poziţia lui e corectă. În plus, de săptămâna asta ni s-a introdus terapia «Tomatis», pentru dezvoltarea cerebrală, a atenţiei. Îi pun căşti pe urechi şi îi pun muzică. Am citit că, practic, îi ajută să fie mult mai atenţi, mai concentraţi, adaugă mama puştiului.

O altă realizare este că Ionuţ a reuşit să se îmbrace singur. „Desigur, nu într-un timp scurt, ci într-o oră, dar a reuşit. A reuşit şi să mănânce singur alimente solide. Supă, încă nu”, mai spune Ilenuca.

Părinţii primiseră certificatul de deces

Povestea lui Ionuţ a impresionat pe toată lumea. El a fost declarat mort la naştere, iar părinţii lui au primit un certificat de deces. După aproape opt ore, o asistentă a observat că bebeluşul se mişcă şi au început manevrele de resuscitare. În urma lipsei îndelungate de oxigen, creierul lui a suferit leziuni majore, astfel că în scurt timp s-au pus diagnostice cumplite, care îl condamnau pe băiat la o viaţă de „semi-legumă”. „Am plecat de la Sighet la Cluj, acolo i s-au făcut investigaţii şi i s-a pus diagnosticul de paralizie cerebrală şi tetrapareză spastică”, îşi aminteşte mama lui.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net