Cornul şi laptele de la şcoală vor fi înlocuite cu o masă caldă?

Ultima actualizare:

    Iniţiatorii propunerii spun că elevii s-au săturat să primească zilnic corn şi lapte
Iniţiatorii propunerii spun că elevii s-au săturat să primească zilnic corn şi lapte

Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă care prevede înlocuirea Programului ”Cornul şi laptele” cu o masă caldă, potrivit Mediafax. Propunerea urmează să meargă la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

Propunerea legislativă, care se referă la elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi la copiii preşcolari din grădiniţelede stat şi private cu program normal de 4 ore, are ca obiect înlocuirea produselor de panificaţie şi lactate cu o masă caldă acordată zilnic, în limita unei valori stabilite de consiliul local.

Urmează ca diferenţa dintre valoarea de 1.04 lei/copil şi cea stabilită de consiliul local să fie suportată de consiliul local sau judeţean, conform propunerii.

Iniţiatorii arată în expunerea de motive că propunerea legislativă porneşte de la deficienţa Programului ”Cornul şi laptele”, care se bazează pe impunerea unui singur tip de aliment şi nu încurajează un mod de viaţă sănătos.

În plus, se menţionează şi faptul că produsele din acest program nu mai sunt atractive pentru copii, astfel că a generat o risipă de proporţii în cei peste zece ani de implementare.

Senatorii iniţiatori mai consideră că, prin acordarea unei mese calde, se diversifică alimentaţia copiilor şi se previne, astfel, obezitatea în rândul acestora.

Guvernul nu a trimis un punct de vedere la propunerea legislativă, iar Comisia de administraţie publică a acordat un raport de respingere a legii, pe motiv că acordarea de produse de panificaţie şi lactate face parte dintr-un program prevăzut de Regulamentul Comisiei Europene, privind acordarea de ajutoare comunitare copiilor din instituţii şcolare, prin sprijin financiar din Fondul European de Garantare Agricolă.

image
image
image
image
image
image
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net