Coronavirus. Mărturii din prima linie: „Cei de la sate îşi fac Cruce când ne văd echipaţi în alb”

Ultima actualizare:

    Pompierii de la ISU Bistrița-Năsăud, în prima linie în lupta cu coronavirusulfoto: Facebook
Pompierii de la ISU Bistrița-Năsăud, în prima linie în lupta cu coronavirusulfoto: Facebook

Sunt permanent în pericol. Salvatorii de pe ambulanțe și SMURD sunt soldați care luptă în prima linie cu inamicul invizibil. Pentru ei, combinezoanele albe sunt barierele în fața coronavirusului. Pentru cei care-i văd sunt semnele speranței. Oamenii de la țară își fac semnul Crucii atunci când îi văd.

Salvatorii spun că cel mai mare sprijin din partea oamenilor ar fi ca oamneii să asculte de autorităţi şi să rămână în case dacă nu este absolut necesar sa iasă.

Pe pagina de facebook a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud au fost postate mărturiile salvatorilor aflați în prima linie în lupta cu coronavirusul

„Trecem prin satele judeţului şi atunci când oamenii ne văd echipaţi complet, în alb, îşi fac semnul Crucii, pentru că ştiu că misiunea are legătură cu prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Întâlnim astfel de reacţii şi când avem misiuni în mediul urban. Sunt reacţii de la geamurile caselor sau din porţile gospodăriilor. Îmi place să cred că pe lângă îngrijorarea generală, oamenii ne susţin moral şi asta ne încurajează să ne ducem misiunile la bun sfârşit. Una peste alta, cel mai mare ajutor pe care bistriţenii ni-l pot da este ca, în aceste momente grele pentru toată lumea, să respecte măsurile adoptate de autorităţi: să stea acasă, să evite deplasările care nu sunt absolut necesare sau contactele cu alte persoane, în afară de cei cu care locuiesc. Să înteleagă rolul esenţial pe care îl are fiecare dintre noi, salvator sau cetăţean” mărturiseşte slt. Paul Moldovan, ofiţer specialist CBRN în ISU Bistriţa – Năsăud, cel care coordonează echipajele specializate, citat de Prefectura Bistrița-Năsăud.

Zece pompieri militari bistriţeni: plt. adj. sef Mican Daniel, plt. adj. Demian Ioan, plt. adj. Barabas Calin, plt. adj. sef Iakab Tiberiu, plt. adj. sef. Brendea Dumitru, sg. maj. Guzu Grigore, sg. Maj. Bonta Vladut, plt.maj. Olteanu Paul, plt. maj. Marian Florin, plt.maj. Handrea Tiberiu sunt împărţiţi în trei ture de serviciu, pentru a asigura misiuni de transport în condiţii de maximă siguranţă, decontaminare personal şi tehnică de intervenţie.

„Ei sunt în linia întâi, dar în spatele lor, sunt pregătiţi şi alţi pompieri militari să sprijine cu tot ce este posibil, logistic şi operativ, pentru ca misiunile încredinţate să fie duse la bun sfârşit”, mai arată ISU Bistrița-Năsăud.

Dacă îi întrebi ”Ţi-e teamă?”, vor răspunde “Ne-am pregătit la exerciţii de-a lungul timpului şi ne pregătim zilnic să îi sprijinim şi pe colegii mai noi din echipă. Responsabilitatea este enormă faţă de toată lumea, familie, colegi, dar suntem pregătiţi să aplicăm întocmai procedurile după care lucrăm să ne întoarcem sănătoşi acasă. ”

Misiunile pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 sunt gestionate în sistem integrat de către Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei Bistriţa - Năsăud şi însumează eforturile tuturor celor din prima linie: personal medical, pompieri, politişti, jandarmi, militari, autorităţile publice locale si voluntari.

Citește și:

LIVE CORONAVIRUS. Estimare îngrijorătoare: numărul morților în America ar putea ajunge la 200.000

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. 1.952 de persoane confirmate pozitiv, 44 de decese

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Spovedanie foto Ziarul Lumina jpg
image
image
image
image
image
image
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net