Persoanele izolate la domiciliu vor fi atent monitorizate de către autorități prin intermediul unor dispozitive medicale. Mai exact, li se vor monta holtere, care le vor arăta medicilor în timp real starea de sănătate a acestora, dar și locul unde se află. Cine va părăsi locuința va fi declarat la Poliție.


Ministerul Sănătății a luat o măsură unică în lume. Pentru a preveni răspândirea coronavirusului în rândul populației s-a luat decizia ca bucureștenii care sunt izolați la domiciliu să fie urmăriți 24 de ore din 24, printr-un dispozitiv medical.

Vorbim despre un holter, cu doi electrozi, care va fi montat pe pieptul celui monitorizat. Prin intermediul unui telefon, pe care omul va trebui să-l țină lângă el, acesta va fi conectat la dispeceratul unde medicii îi urmăresc zi-lumină pulsul, frecvența respiratorie, tensiunea, temperatura, dar și locul în care se află.

Holterul monitorizează ritmul cardiac, febra, dar și locația pacientului

”Primăria sectorului 1 ne-a pus la dispoziție 250 de holtere, iar până vineri vor mai sosi încă 500. Echipe mixite de la DSP și Ambulanță vor merge la domiciliile celor izolați și le vor monta. Nimeni nu va fi monitorizat cu forța. Măsura va fi luată și pentru celelalte zone din țară, imediat ce vom dispune de aceste holtere”, a declarat ministrul Sănătății Victor Costache.

600 de izolați, în București

În prezent, în Capitală, sunt izolați la dimiciliu de către autorități în jur de 600 de persoane venite din Italia. Dacă vor fi de acord cu monitorizarea, vor ține dispozitivele asupra lor timp de 14 zile, cât durează izolarea, în orice moment, chiar și atunci când dorm. Doar când se îmbăiază le vor da jos.

datele-pacientului-apara-pe-ecran.jpg

Datele pacientului apar pe ecran sub formă de electrocardiogramă
Datele pacientului apar pe ecran sub formă de electrocardiogramă

”Holterul este simplu de purtat, nu deranjează și nu irită”, a precizat medicul Iuliana Balteș, coordonatorului centrului de comandă al Complexului Multifuncțional Caraiman.

Aici, pe niște ecrane mari, se văd datele medicale ale fiecărui pacient, în timp real.

În dispecerat apare electrocardiograma celui izolat

”În plus, față de ceea ce avem acum, pentru izolații pentru coronavirus va exista un senzor de locație, pe care-l vom folosi cu acordul celor de la STS. În momentul în care coordonatele se vor modifica, fie că este vorba despre febră mare, ritm cardiac crescut sau părăsirea domiciliului, va apărea pe ecran un semnal luminos și sonor. Atunci, vom anunța Ambulanța, respectiv Poliția, prin 112”, ne-a explicat Livia Gomez, directorul Centrului Caraiman.

Izolații care nu respectă regulile și nu rămân în casă riscă dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Până acum, 19 persoane au dosare penale, după ce nu au fost găsite de polițiști la domiciliu. Cei izolați nu au voie nici să primească vizite.

 • foto: Sever Gheorghe
 • Sute de medici din România s-au îmbolnăvit
  foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: doxologia.ro
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
1/10
 
 
Loading...