Coronavirus România. Măsuri fără precedent: zborurile înspre și dinspre Italia, anulate

Ultima actualizare:

    Epidemia de coronavirus a ajuns și în România. Avem 15 cazuri confirmateFoto: AFP
Epidemia de coronavirus a ajuns și în România. Avem 15 cazuri confirmateFoto: AFP

Epidemia de coronavirus s-a extins și în România. S-au luat măsuri fără precedent, pentru a evita răspândirea virusului. România suspendă zborurile spre și dinspre Italia până pe 23 martie.

Coronavirus România: Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că suspendarea s-a făcut pentru două săptămâni pentru că atât permite regulamentul european. Închiderea şcolilor va fi discutată în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de luni.

Marcel Vela a mai precizat că operatorii aerieni au obligaţia să comunice românilor care se vor imbarca din Italia, China, Iran, Coreea de sud către România cu escală faptul că vor intra în carantina pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la îmbarcare.

De asemenea, operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea cetăţenilor străini din Italia, China, Iran, Coreea de sud, către România, cu escală.

„Se permite accesul în România a cetăţilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de trece a frontierei, sub măsura obligatorie a carantinei. Se aplică prevederile de mai sus, adaptate după caz, şi pentru transportul maritim sau fluvial”, a anunțat Vela.

Raed Arafat a anunțat suplimentarea locurilor e carantină, având în vedere numărul tot mai mare de persoane care vin din zone cu răspândire largă a coronavirusului. La rândul său, ministrul de Interne, Marcel Vela, a afirmat că România are capacitatea financiară pentru a închiria locuri de carantină pentru cei bolnavi, potrivit news.ro.

Coronavirus România. Autocar din Oradea, în carantină

„La Oradea un autocar a intrat în carantină după ce o persoană din autocar avea febră. Persoana la spital, celelalte persoane la locul de carantină. Dacă analizele sunt pozitive, persoană pozitivă la spital, celelalte în carantină”, a declarat Raed Arafat, în conferința de presă de duminică noapte (8 martie).

Ministrul de Interne a declarat că România are capacitatea financiară de a închiria locuri de carantină: „Avem capacitatea financiară să închiriem spaţii pentru a asigura carantină pentru cei bolnavi. Vrem să atragem atenţia şi să nu pună presiune pe punctele de trecere a frontierei. Dacă au siomptome sau vin din zone fierbinţi să ştie că intră în carantină, nu vin să se plimbe cum vor în comunităţilor lor. Am decis la sugestia premierului să extindem anchetele epidemilogice. Dacă cineva e bolnav analizăm contacţii primari. Acum facem anchetă pe al doilera cerc de posibili contacţi pentru a preveni o extindere a coronavirsului la comunităţile locale”.

Coronavirus România. Marcel Vela: „Fac apel la responsabilitatea compatrioților noștri!”

Ministrul de Interne a declarat că va intensifica controalele și că se vor face verificări ample, în legătură cu persoanele care călătoresc în zone afectate de epidemia de coronavirus: „Pe varianta aeriană e simplu, apare în baza de date tot traseul zborului. Pe terestru e mai complicat. Trebuie să fac un apel la responsabilitatea compatrioţilor noştri, sunt responsabli de sănătatea rudelor a comunităţii, să nu facă cum a făcut un român care a venit din Italia şi a zis că din Germania şi e pozitiv. Vom intensiica controialele, vor fi verificări ample şi evident adevărul se află. Să nu credea cineva că dacă face o declaraţie vom crede ce se întâmplă. Vom aveaverificări în cascadă prin Poliţia de la postul din comuna unde revine, de la Evidenţa populaţiei, dacă a respecat adevărul şi au fost cazuri când au fost amendaţi când nu au făcut acest lucru. Nu e nici ameninţate, este doar informare şi apel la responsabiliate, la patriotism, nu poţi să faci asemenea gesturi să pui în pericol viaţă compatrioţilor tăi”.

Măsuri de dezinsecție la metrou

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat  că autorităţile încearcă să găsească măsuri de fluidizare a accesului la staţia de metrou şi la ieşirea din staţia de metrou, precizând că se operează cu maximum de trenuri şi timpii de aşteptare sunt de două-patru minute pe magistralele cele mai aglomerate. Bode a avut discuţii cu conducerea Metrorex de intensificare a măsurilor care au fost deja luate acolo, în contextul răspândirii coronavirusului. De asemenea, el a anunțat că s-au luat toate măsurile de dezinsecţie la metrou.

„La metrou am prezentat ce măsuri am luat, în ultimele zile am avut mai multe discuţii cu cei de la Metrorex, căutăm să intensificăm măsurile pe care le-am putea lua acolo, altele decât cele luate deja. Să ştiţi că operăm cu 63 de trenuri, maximum din ceea ce avem, 63 din 63. Avem bineînţeles şi trenuri de rezervă caldă ca să putem să înlocuim într-o eventuală defecţiune, deci nu se va pune problema să nu avem trenuri suficiente. Timpii de aşteptare sunt la minm posibil, două minute, patru minute pe magistratele cele mai aglomerate. Încercăm să găsim şi alte măsuri de fluidizare a accesului la staţia de metrou şi la ieşirea din staţia de metrou. Am fost preocupaţi să luăm toate măsurile de dezinsecţie. Ştiţi că la 12 ore până noaptea realizăm această dezinfecţie cu mijloacele speciale, tot ce înseamnă mânere, butoane de ieşire, scaune, absolut toate aceste operaţiuni le realizăm din 12 în 12 ore”, a declarat Ministrul Transporturilor.

Citește și

Coronavirus România. Condiţiile în care se suspendă cursurile. Ce a declarat ministrul Educaţiei

Coronavirus România: Măsuri speciale pentru prevenirea răspândirii: spectacole şi meciuri interzise, şcoli închise şi limitarea călătoriilor

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net