Coronavirus în România. Scenarii. Raed Arafat: „Am putea avea și peste 2.000 de cazuri de îmbolnăvire”

Ultima actualizare:

    Autoritățile din România se pregătesc intens și pun la bătaie un plan de luptă împotriva coronavirusului
Autoritățile din România se pregătesc intens și pun la bătaie un plan de luptă împotriva coronavirusului

Coronavirus în România, scenarii. Cazurile confirmate de îmbolnăvire cu Covid-19 se înmulțesc pe teritoriul țării, iar virusul nu pare că se va „stinge” prea curând. Motiv pentru care autoritățile de la noi se pregătesc intens pentru a face față celor mai subre scenarii.

În România, în prezent au fost confirmate șase cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Este vorba despre un bărbat de 23 de ani din Gorj, care, între timp s-a și vindecat, o femeie de 38 de ani din Timișoara, care s-a întors din localitatea italiană Bergamo, un alt bărbat de 45 de ani din Maramureș și el sosit recent din Italia, apoi încă două cazuri în Timișoara și unul în Suceava.

Autoritățile de la noi au adoptat, miercuri, 4 martie, o hotărâre legată de scenariile privind evoluţia și intervenția în cazul infecţiei cu noul coronavirus în România. Iată despre ce este vorba, așa cum a explicat Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat în cadrul unei conferințe de presă.

Primul scenariu: până la 25 de cazuri de îmbolnăvire

Potrivit lui Raed Arafat, primul scenariu pentru care se pregătesc autoritățile române presupune existența a până la 25 de cazuri confirmate de îmbolnăvire, iar ultimul, cel de al patrulea, presupune diagnosticarea a peste 2.000 de cazuri. Arafat a mai declarat că s-ar putea ajunge până la măsuri precum închiderea școlilor.

În cel mai fericit caz, am putea avea doar 25 de pacienți bolnavi – este primul scenariu sau faza 1 pentru care autoritățile se pregătesc intens. Faza a doua presupune existența a 25 -100 de cazuri, faza a treia înseamnă să avem între 100 și 2.000 de cazuri, iar scenariul cel mai sumbru -  faza a patra - presupune existența a peste 2.000 de pacienți infectati de Covid-19. „Suntem obligaţi să luăm în considerare aceste cazuri, nu înseamnă că vom ajunge acolo. Este o situaţie normală de a face toate pregătirile şi în aceste scenarii se au în vedere mai ales pregătirile medicale", a afirmat Arafat, într-o conferință de presă.

Arafat: „Sperăm ca virusul să nu se răspândească în interiorul comunității”

Întrebat la ce ar trebui să ne așteptăm, el a detaliat că există mai multe posibilități, între care cea în care totul să se limiteze doar la cazurile venite din afară, fără transmitere susținută în comunitate și cea în care să se ajungă la infectarea unor persoane fără să fie cunoscut de unde vine infecția la anumiți pacienți.

„La acest moment nu am ajuns acolo, noi sperăm să reușim să limităm intrarea virusului în țară și răspândirea lui. La un moment, este posibil să treacă la o infecție în interiorul comunității, cum s-a întâmplat și în alte țări europene. Și, atunci, trecem și noi la faza 2, de a încetini răspândirea în țară, exact cum au făcut Franța și alte țări. Dacă virusul începe să se răspândească, urmează măsuri concrete care se iau la momentul respectiv", a afirmat Arafat.

Coronavirus în România, scenarii: închiderea temporară a școlilor, una dintre măsurile extreme

Întrebat despre măsurile concrete pentru o astfel de situație, șeful DSU a exemplificat: limitarea numărului de participanți la o întâlnire, asigurarea unor materiale sanitare prin impunerea unor anumite reguli pentru a nu permite specula cu măști, de exemplu, așa cum a făcut Franța, închiderea școlilor și restricții în transportul public. „Se poate ajunge și la o astfel de situație (închiderea școlilor - n.r.). Nu știm când, nu știm dacă va trebui, dar este una dintre măsurile care permit limitarea răspândirii. Astfel de decizii se iau la momentul la care se consideră că e nevoie. La acest moment autoritățile consideră că încă mai așteptăm", a adăugat Arafat.

Cazuri de infectare cu coronavirus confirmate în România până la acest moment:

Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat la noi în țară pe 26 februarie, potrivit hotnews.ro.  Este vorba de un tânăr de 25 de ani din Gorj, care intrase în contact cu un italian bolnav și care a fost declarat vindecat pe 29 februarie. Pe 28 februarie, au fost confirmate alte două cazuri de infectare cu Covid-19. Este vorba despre o femeie de 38 de ani din Timișoara și un bărbat de 45 de ani din Maramureș. Ambii au călătorit recent în Italia. Al patrulea caz de infecție cu coronavirus din România a fost confirmat pe 3 martie la Timișoara. Este vorba despre un bărbat de 47 de ani, care a călătorit în același avion cu femeia din Timișoara diagnosticată pe 28 februarie. Pe 4 martie, a fost confirmat al cincilea caz de infectare. Este vorba despre un adolescent de 16 ani, nepotul bărbatului de 47 de ani diagnosticat pe 3 martie cu infecție cu coronavirus. Un al șaselea caz de infectare a fost confirmat pe 4 martie. Este vorba despre un bărbat de 71 de ani din Suceava, care s-a întors din Lombardia, Italia, în data de 28 februarie și se află în autoizolare.

Mai multe informații despre coronavirus în România scenarii vom primi atunci când situația o va impune, a mai declarat Arafat. Deocamdată, nu este cazul să se ia vreo măsură drastică, situația fiind sub control. Însă, dacă va fi cazul, autoritățle de la noi vor acționa precum au acționat și cele din Franța, Italia, Germania sau alte țări unde Covid-19 a făcut victime. 

Citește și: 

Coronavirus România. Informații oficiale 5 martie. A crescut numărul bolnavilor și cel al persoanelor aflate în carantină

Chinezii spun că tratează coronavirusul cu doze mari de Vitamina C administrate intravenos

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net