Coronavirus România. Strigătul disperat de ajutor al spitalelor! Ce lipsuri au unitățile medicale

Ultima actualizare:

    Autoritățile iau măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor
Autoritățile iau măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor

După ce în Capitală au existat donații semnificative trimise către Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. „Matei Balș”, Gigi Becali și Andra trimițând sume considerabile către unitatea spitalicească pentru ajutorarea bolnavilor de coronavirus, tot mai multe spitale din întreaga țară anunță că se confruntă cu aceleași probleme: lipsa echipamentului de protecție, lipsa aparaturii speciale și, mai rău, lipsa testelor pentru COVID-19.

Astfel, tot mai multe unități medicale anunță că se află în situaţie critică în privinţa echipamentelor necesare în cazul în care vor ajunge să trateze pacienţi cu noul coronavirus şi fac apel la solidaritatea cetățenilor în aceste vremuri de criză.

Spitale din toată țara, apel disperat la solidaritate

Joi, 19 martie, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași a lansat un apel disperat. „În aceste ceasuri de cumpănă, spitalul nostru, în special cadrele medicale trec printr-o perioadă dificilă. Încă suntem în fața calmului dinaintea furtunii, dar care știm că ne va lovi peste câteva zile.

Nevoile unui spital de stat, mai ales al nostru sunt mari, profilul de boli pulmonare nefiind îndrăgit de nimeni, mai ales de autorități. Doar în momente de criză, cum este acesta, suntem solicitați, dar fără fonduri sau ajutor. Echipamentele de protecție lipsesc de pe piața românească și când vin, au prețuri de 4.000 de ori mai mari față de acum 2-3 luni. Dacă în luna decembrie o mască simplă costa 0,1 lei acum este 4-5 lei și nu se găsește, iar o mască de protecție tip FFP2 a ajuns 50 – 60 de lei”, a spus conf.dr. Cristina Grigorescu, managerul unității medicale. 

Aceasta a precizat că două zone din spital sunt amenajate cu prelate de plastic și cadre de aluminiu pentru a putea fi creată o zonă sigură și ușor de dezinfectat. „Avem marea rugăminte de a ne sprijini cu achiziția oricăror materiale din cele enumerate, pentru a putea să ajutăm comunitatea în această luptă. Echipa de medici și asistente din cadrul spitalului nostru este de elită, reușind să trateze o cazuistică extrem de gravă, funcționând ca și spital regional pentru chirurgia toracică, pneumologie, brohologie și terapie intensivă pneumologică pentru întreaga Regiune de Nord-Est”, a mai spus managerul.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara au transmis, de asemenea, acum două zile, că au nevoie de echipamente. Apelul a venit din partea doctorului Virgil Musta, coordonatorul echipei de medici care a vindecat 16 pacienţi de coronavirus. Acesta a rugat comunitatea să spijine unitatea medicală cu bani pentru echipamente, materiale de igienă şi protecţie. Oamenii s-au mobilizat şi au răspuns rapid cererii. Într-o singură zi s-au adunat 130.000 de lei de la timișoreni.

Spitalul Județean de Urgență Tulcea a făcut și el un apel de ajutorare. Unitatea medicală a transmis că are nevoie de materiale sanitare, medicamente și aparatură. „În principal, se dorește achiziționarea de echipament de protecție (măști, halate, combinezoane), medicație antivirală, izoletă cu targă și 13 aparate de ventilație mecanică pentru ATI”, au spus reprezentanţii spitalului.

Şi Spitalul Judetean Mureș cerea ajutor săptămâna trecută, conducerea explicând că unitatea medicală are nevoie de aparatură de 70.000 de euro.

„Având în vedere actualul context epidemiologic ne dorim să suplimentăm capacitatea de testare prin achiziția de aparatură specifică de testare COVID-19”, a transmis pe pagina de Facebook Spitalul Clinic Județean Mureș. „Oricine dorește să ne sprijine în acest demers, în beneficiul sănătății comunității, poate să doneze în contul asociației sau poate să cumpere aparatura”, au transmis reprezentanţii acestuia.

Cum s-au mobilizat cetățenii pentru ajutorarea spitalelor

Un hotel de patru stele a fost pus la dispoziție, gratuit, personalului medical care lucrează pentru spitalele din județul Suceava cu pacienți cu coronavirus sau suspecți de infectate și care nu doresc să pună viața familiilor lor în pericol.

„Cele 80 de camere vor fi puse la dispoziția cadrelor medicale care nu se pot întoarce acasă de frica de a nu-și infecta familia. Nu neapărat că sunt bolnave sau nu de coronavirus. Nu ne trebuie nici un ban din partea statului. Nu vrem nimic”, a spus Gabriel Melniciuc, managerul complexului hotelier.

De asemenea, o altă modalitate a fost reprezentată de donații. Oameni de afaceri dar și cetățeni simpli din Iași s-au implicat în sprijinirea medicilor și a personalului din spitale cu bani sau aparatură.   

Una dintre cele mai consistente donații a venit din partea unei asociații care construiește case pentru persoanele care nu au posibilități. Reprezentanţii acesteia au strâns bani de la mai multe companii locale şi au cumpărat un aparat de 55.000 de dolari care va ajuta realizarea mai multor teste COVID-19 și la finalizarea mai rapidă a analizării acestora.

 Și societatea de apă și canal a orașului a donat 100.000 de lei pentru Spitalul de Boli Infecțioase și încă 100.000 de lei pentru Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean „Pius Brânzeu” Timișoara.

S-au mai implicat echipa care organizează cel mai mare eveniment caritabil pentru alergători din Timișoara, reprezentantţii unei pizzerii din oraş şi o societate care furnizează energie electrică şi gaze naturale, care a anunţat că va dona 50.000 de euro pentru lupta împotriva COVID -19, potrivit libertatea.ro.

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net