Creșterea salariului minim ar putea face mulți șomeri

Ultima actualizare:

    Ministrul Anca Dragu vrea ”înghețarea” salariului minim la 1.075 lei
Ministrul Anca Dragu vrea ”înghețarea” salariului minim la 1.075 lei

Avem cel mai mic salariu minim pe economie după Bulgaria, însă, guvernanții nu vor să-l mai crească în 2016. Au nevoie de un studio de impact care să arate dacă vor afecta firmele românești, care ar pueta fi obligate să facă disponibilizări.

Anul acesta salariul minim brut a fost majorat de două ori. O dată la ianuarie, de la 900 la 975 de lei, iar a doua oară de la 1 iulie, când a ajuns la 1.075 lei.

În prognoza guvernării PSD era preconizat ca acesta să crească și de la 1 ianuarie 2016 și să ajungă la 1.200 de lei brut.

Executivul tehnocrat a anunțat că nu se va mai întâmpla acest lucru, cel puțin nu în prima parte a anului.

Ministrul de Finanțe, Anca Dragu, zice că este nevoie de un studiu de impact, altfel, crescut după ureche, ar putea afecta domeniul privat și, în consecință, mulți români și-ar pierde locul de muncă.

Se face un studiu de impact

”Nu spunem, în acest moment, că va fi o creştere sau ca nu va fi o creştere, ci spunem că am început o analiză să vedem eventualele etape în care ar putea creşte salariul minim în 2016 şi ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru că poate fi un efect de reducere a competitivităţii firmelor româneşti, astfel încât acestea să fie nevoite să renunţe la o parte din salariaţi sau să-şi reducă producţia sau exporturile. Ar putea îndepărta investitorii în anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a forţei de muncă din zona albă în zona gri sau neagră. Creşterea salariului minim îi poate afecta şi pe noii intraţi pe piaţa de muncă, pe tineri, sau pe angajaţii cu calificare redusă", a declarat ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

În acest moment, în urma deciziilor legislative, la stat salariile au fost majorate cu 10 până la 25%. Așa că, o creștere a salariului minim pe economie, ar avea în acest sector un impact extrem de redus, este de părere demnitarul.

Măsura ”înghețării” salariului minim ar avea, însă, un alt motiv. Nu sunt bani suficienți, iar Guvernul este nevoit să taie de undeva.

Datele de la Inspecția Muncii  arată faptul că aproape 30% din angajații României sunt plătiți cu minimul de 1.075 de lei brut (în mână primesc 800 de lei).

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net