Crimele de la Onești. Conducerea Poliției Județene Bacău și a Poliției Onești, demise. „Nu am reuşit să salvăm vieţile unor persoane aflate în pericol”

Ultima actualizare:

    Lucian Bode a vorbit despre cazul Oneştifoto: News.ro
Lucian Bode a vorbit despre cazul Oneştifoto: News.ro

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat miercuri seară, referindu-se la intervenţia în cazul crimelor de la Oneşti, că nu s-a reuşit salvarea vieţilor unor persoane aflate în pericol, iar adjunctul IPJ Bacău s-a deplasat cu întârziere la faţa locului, minimizând importanţa evenimentului.

Ministrul a mai afirmat că a fost ignorat trecutul autorului crimelor, iar comunicarea cu acesta în timpul intervenţiei a fost defectuoasă. Astfel, conducerea Poliției Județene Bacău și a Poliției Onești a fost demisă și a fost sesizat Parchetul pentru neglijență în serviciu în cazul intervenției de la Onești, unde un bărbat a sechestrat doi muncitori, apoi i-a ucis, după șase ore în care forțele de ordine au încercat să negocieze cu el. 

„Cel mai greu de acceptat este că, în urma unor intervenţii ale unor structuri ale MAI nu am reuşit să salvăm vieţile unor persoane aflate în pericol”, a afirmat ministrul, informează hotnews.ro.

El a spus că adjunctul Poliției Județene Bacău, care se afla la comandă la momentul tragediei, a mers cu întârziere la fața locului, a minimizat evenimentul și nu au fost luate măsuri deși agresorul a amenințat de mai multe ori că va comite fapte de violență. De asemenea, comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost una defectuoasă, ceea ce a contribuit la sporirea stării de irascibilitate a agresorului.

Principalele declarații ale ministrului de Interne, Lucian Bode

  • Adresez condoleanțe familiilor celor două persoane decedate.
  • Modul de implicare a conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Bacău - la comanda Poliției Județene se afla adjunctul unității, care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului.
  • Cu toate că autorul a amenințat de mai multe ori că va comite fapte de violență, nu au fost dispuse măsuri legale în acest sens
  • În condițiile apelurilor repetate ale autorului la 112 și al riscurilor existente, conducerea IPJ Bacău nu a valorificat în întregime toate datele și nu a informat corect și complet eșalonul superior pentru a se aloca resurse multiple.
  • Modul de implicare a conducerii Poliției Onești - a fost ignorat trecutul autorului, iar reclamațiile lui și amenințările anterioare ale acestuia nu au fost documentate corespunzător.
  • De asemenea, nu au fost folosite la capacitate resursele informative și datele din surse deschise.
  • Comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost una defectuoasă, ceea ce a contribuit la sporirea stării de irascibilitate a agresorului.
  • Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, neacționându-se corespunzător în sensul izolării soției autorului și limitării posibilității agresorului de a avea acces la anumite informații, aspect care a îngreunat intervenția.
  • Conducerea Poliției Onești nu a tratat adecvat inițiativa și demersurile negociatorului pentru îmbunătățirea modalității de comunicare și stabilire a unei relații de încredere.
  • Forțele au avut în dotare echipament corespunzător gestionării unei astfel de situații.
  • Principala deficiență a fost cea privind relaționarea defectuoasă dintre factorii de comandă, ceea ce a determinat lipsa coordonăriii acțiunilor și neasumarea responsabilităților.

Am dispus următoarele măsuri preliminare:

  • Sesizarera Parchetului pentru neglijență în serviciu referitor la modul de intervenție
  • Sessizarea Parchetului privind modul de soluționare a plângerilor depuse anterior evenimentului
  • Înlocuirea inspectorului șef și a ajunctului IPJ Bacău
  • Înlocuirea inspectorului șef și adjunctului IPJ Bacău
  • Înlocuirea șefului și adjunctului Poliției Onești
  • Celor 4 ofițeri urmează să li se stabilească alte atribuții
  • Verificările continuă

Gheorghe Moroșan, criminalul de la Onești, a fost transferat la Spitalul Județean Bacău

Criminalul de la Onești, Gheorghe Moroșan, a fost transferat miercuri la Spitalul Județean de Urgență Bacău, unde i s-a efectutat un computer tomograf la cap, torace și abdomen, precum și analize de sânge, pentru că starea de sănătate i s-a deteriorat, declară directorul medical al SJU, Adina Lupu. Acesta a fost împușcat în picioare de către polițiști.

„În jurul orei 17.00 a fost transferat de la Spitalul Municipal Onești un bărbat de 65 de ani implicat în incidentul cu victime de la Onești. Întrucât starea pacientul s-a deteriorat, a început să facă febră, s-a decis trimiterea acestuia în Spitalul Județean de Urgență Bacău pentru efectuarea unui Computer Tomograf și internarea într-un spital de ragn superior.

A fost internat în secția de Anstezie Terapier Intensivă prin intermediul secției de chirurgie”, precizează Acdina Lupu, directorul medical al SJU Bacău, conform Mediafax.

Ea precizează că, la internare, pacientul este conștient, cooperant, respiră spontan și este echilibrat hemodinamic. „S-a efectuat Computer Tomograf cap, torace, abdomen și se așteaptă rezultatul analizelor de sânge efectuate pentru stabilirea unei conduite terapeutice ulterioare”, conchide directorul medical al SJU Bacău.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net