Criza sanitară afectează veniturile românilor. Salariul mediu net a scăzut cu 112 lei

Ultima actualizare:

    Bugetul românilor a fost grav afectat din cauza crizei sanitare
Bugetul românilor a fost grav afectat din cauza crizei sanitare

Criza sanitară afectează veniturile românilor. Institutul Național de Statistică (INS) anunță faptul că salariul mediu net a scăzut cu 112 lei în aprilie, față de martie. În plus, 3 din 10 români au pierdut în jur 800 de lei din venit.

Pandemia de coronavirus lasă urme adânci și în buzunare. Peste un milion de români au fost în șomaj tehnic, alții au rămas definitiv fără un loc de muncă ori salariile le-au fost tăiate.

O arată și ultimele date oficiale ale INS, conform cărora salariul mediu net a fost în aprilie de 3.182 de lei, în scădere faţă de luna martie cu 112 lei.

În plus, 3 din 10 români au pierdut în medie 800 de lei din venit, de la 2.800 de lei la 2.000 de lei. Cei mai mulți șomeri, dar și cele mai mici lefuri au fost înregistrate în industria ospitalităţii, mai ales în hoteluri şi restaurante.

În acest domeniu, câştigul salarial mediu a fost de 1.340 de lei.

La polul opus sunt salariile câștigate de angajații care lucrează în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei. Aceștia au o medie de 7.982 de lei. 

Principalele domenii afectate de criza sanitară

Transporturile aeriene este un alt domeniu afectat de criză. Cum avioanele au fost oprite la sol, câştigurile au scăzut cu 29,1%. Pe locul următor au fost veniturile celor din domeniul fabricării produselor din tutun.

Scăderea vine aici ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile anterioare. Reduceri între 12 şi 19% au înregistrat cei care lucrează în hoteluri şi restaurante, în fabrici de mobilă şi de băuturi, fabrici de cauciuc şi mase plastice, dar şi pentru organizatorii de spectacole şi evenimente.

Între 7,5% şi 11% mai puţin la salariu au primit cei din fabrici de textile, echipamente electrice, hârtie şi produse din hârtie, calculatoare şi produse electronice şi optice, comerţ cu ridicată şi cu amănuntul.

În ceea ce-i priveşte pe bugetari, cei care lucrează în învăţământ, spre exemplu, au primit salarii mai mici cu 2,8% ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plată cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare. Celor din administraţia publică li s-au redus cu 1%.  

Ce salarii au crescut în plină pandemie de coronavirus

Pe timpul pandemiei au existat majorări salariale, cu 13,8%, pentru ce care lucrează în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apa caldă şi aer condiţionat.

10,8% în plus au primit românii care desfășoară activităţi de servicii anexe extracţiei. Și personalul din sănătate şi asistență socială au câştigat mai mult cu 3,2%, datorită acordării stimulentului de risc.

Ce fac românii ca să supraviețuiască crizei financiare

Potrivit unui sondaj de opinie, cei mai mulţi dintre intervievaţi spun că vor cheltui mai puţin în perioada următoare - 62%. 61% vor face economii, 24% vor să se împrumute de la prieteni/familie, 18% se gândesc să își caute un al doilea loc de muncă, în timp ce 11% consideră că vor fi nevoiți să apeleze la un împrumut de la bancă.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/acordarea-indemnizatiei-pentru-cresterea-copilului-prelungita-pana-la-31-decembrie

https://www.click.ro/news/national/e-jale-doua-luni-7700-de-companii-au-fost-inchise-din-cauza-crizei-conaf-explica-ce-ne

https://www.click.ro/news/national/cati-someri-are-romania-si-unde-lucrau-inainte-de-criza-de-coronavirus-exista-o

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net