Vremea deosebit de caldă pentru luna ianuarie dă peste cap toate planurile de Bobotează! Este pentru prima oară în ultimii zece ani când crucile de gheaţă n-au mai putut fi realizate în exterior, din cauza temperaturilor ridicate, fiind nevoie ca procedeul să fie mutat cu totul în depozitul frigorific al unei firme din Galaţi.


Crucile de gheaţă care vor fi folosite la procesiunea religioasă de Bobotează de la Dunărea de Jos (adică la Galaţi şi Brăila) sunt, în acest an, rezultatul unei munci de laborator şi nu o operă a gerului proverbial ce caracterizează de obicei această perioadă a iernii, scrie adevarul.ro. Dacă în anii precedenţi matriţele în care erau modelate crucile erau ţinute afară, temperaturile de 10-12 grade Celsius au mutat întreaga procedură într-un depozit frigorific al unei cofetării.

Până prin anul 2000, crucea înaltă de circa 1,5 metri era cioplită din gheaţa unor lacuri, însă cum apele au fost tot mai poluate, s-a decis ca totul să se facă într-o matriţă, cu apă curată şi cu includerea unei structuri de rezistenţă, pentru a fi evitate accidentele la manipulare. Până acum, lucrurile au decurs simplu: matriţa umplută cu apă era lăsată afară, să îngheţe. Însă, anul acesta, preoţii au întâmpinat probleme.

„Crucea de gheaţă e ţinută în această cameră frigorifică la o temperatură de -20 de grade. Avem nişte matriţe speciale în care turnăm apa, apoi o lăsăm să îngheţe timp de 12 ore. Noi facem două, să avem o rezervă în cazul în care se crapă sau se sparge. În ziua de Bobotează le scoatem şi le ducem pe Faleza Dunării”, a declarat Ionela Negru, angajata care a avut grijă de confecţionarea crucilor de gheaţă.

5-act-2-895151.jpg

boboteaza, cruce de gheata, laborator, sfintire, ger, vreme
Crucea de gheaţă e ţinută la -20 grade C
 

La Galaţi, slujba de Bobotează va avea loc sâmbătă, 6 ianuarie, pe faleza Dunării. În timpul evenimentului, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, va sfinţi apa şi crucea de gheaţă. Momentul culminant al ceremoniei religioase este unul aparte: aruncarea de către arhiepiscop a unei cruci din lemn sfinţite în apele Dunării. În fiecare an, un grup de oameni curajoşi sar de pe un ponton în apele reci ale fluviului pentru a recupera crucea despre care se spune că este aducătoare de noroc, bunăstare, sănătate şi de iertarea păcatelor.

Vreme neobișnuit de caldă sâmbătă

Meteorologii anunță că un val de aer cald avansează tot mai mult spre țara noastră. Astfel că, de Bobotează, când ar trebuie să fie ger de crapă pietrele, vom avea temperaturi foarte ridicate. Așadar, mâine, vor fi maxime chiar şi cu 100 C mai mari decât ar fi normal. De pildă, în Muntenia, maximele vor fi între 10 și 14 grade C, în Dobrogea, între 9 și 13 grade C, în Moldova, între 7 și 13 grade C, în Transilvania, între 6 și 12 grade C, în Maramureș, între 9 și 12 grade C, în Banat-Crișana, între 12 și 15 grade C, iar în Oltenia, între 9 și 14 grade C.

Loading...