CSM a decis că Augustin Lazăr a încălcat Codul Deontologic cu sintagma ”inculpaţi de rang înalt”

Ultima actualizare:

    Ministrul Justiției, Tudorel Taoder nu mai vrea să lucreze cu procurorul general al României, Augustin Lazăr
Ministrul Justiției, Tudorel Taoder nu mai vrea să lucreze cu procurorul general al României, Augustin Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr a primit luni o lovitură de un de se aștepta mai puțin! Potrivit antena3.ro, plenul CSM a decis că procurorul general a încălcat Codul Deontologic cu sintagma ”inculpaţi de rang înalt”.

La auzul deciziei, Lazăr a anunțat că hotărârea este”nelegal㔺i a contestat-o deja în instanţă.”Ca urmare a interesului manifestat de opinia publică, arăt că am contestat hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 3 decembrie 2018, hotărâre prin care, la limita majorităţii, a fost desfiinţată hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 376 din 26 iunie 2018 care stabilea că nu există indicii privind încălcarea dispoziţiilor art. 17 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Soluţia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii o apreciez ca nelegală şi urmează ca instanţa competentă, sesizată în termenul legal, să hotărască asupra contestaţiei formulate”, a transmis Augustin Lazăr.

Luni dimineaţă, la intrarea în sediul CSM, Lazăr aprecia că Direcţia Naţională Anticorupţie are drept competenţă anchetarea „inculpaţilor de rang înalt”, scopul instituţiei fiind combaterea corupţiei „la nivel de mijloc şi înalt”.

„Inculpaţii de rang înalt sunt cei care sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dacă vă uitaţi în lege, exact aşa scrie acolo, Direcţia Naţională Anticorupţie este făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupţia, dar nu la nivel scăzut, ci la nivel de mijloc şi înalt, cel mai adesea la nivel înalt. Prin urmare, inculpaţii DNA-ului sunt inculpaţi de rang înalt”, a afirmat, luni, procurorul general Augustin Lazăr.

La rândul său, ministrul Justiției, Tudorel Toader a spus că, spre deosebire de preşedintele Klaus Iohnannis, sancţionat de CNCD pentru termenul "penali", procurorul general nu poate spune că nu a avut proprietatea termenilor.

Între cele 20 de motive invocate de Ministrul Justiţiei în momentul în care a propus revocarea lui Augustin Lazăr din fruntea Ministerului Public se numără ”comportament şi probleme grave de comunicare publică: Practicarea şi încurajarea unor comportamente contrare obligatiilor constituţionale şi legale”.

”Dacă vocea cea mai înaltă a Ministerului Public numeşte parlamentarii inculpaţi de rang înalt, care este mesajul public şi ce efect produce asupra încrederii cetăţenilor în reprezentanţii aleşi şi în măsurile pe care aceştia le adoptă”, arată Tudorel Toader, în raportul privind evaluarea lui Augustin Lazăr

image
image
image
image
image
image
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net