Durează în jur de 30 de minute, pacientul simte doar câteva înțepături, pleacă acasă după procedură, nu plătește nimic și scapă complet de dureri. Este și cazul lui Gheorghe Fintoiu, căruia medicii de la Spitalul de Urologie „Theodor Burghele” i-au făcut ieri litrotiție extracorporeală.


Gheorghe Fintoiu (43 de ani), din Câmpulung, a fost programat, ieri, la prânz, pentru o litrotiție extracorporeală (n.r. metodă non-invazivă de tratare a calculilor renali), la Spitalul de Urologie Theodor Burghele din Capitală”, unde, de două săptămâni, funcționează un aparat ultra modern. „Nu simt nicio durere”, ne-a spus bărbatul căruia medicii i-au descoperit, în urmă cu șase luni, o piatră de 16 mm la rinichiul drept. „M-a chinuit mult, aveam dureri mari”, ne-a mărturisit pacientul. După circa 40 de minute, piatra a fost spartă în mai multe fragmente milimetrice cu ajutorul generatorului electromagnetic, ce produce unde de șoc, iar bărbatul a plecat acasă, urmând să revină la control.

bobina-electromagnetica-aparat-spitalul-theodor-burghele.jpg

aparat electromagnetic pietre rinichi burghele
Aceasta este bobina electromagnetică, ce se află sub masa de intervenție și care transmite undele de șoc

„Procedura se face fără anestezie și fără bisturiu, în ambulator, în cazul calculilor de maximum 2 cm. E nevoie doar de trimitere de la medicul de familie și de cardul de sănătate pentru ca pacientul să beneficieze de gratuitate”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, șeful secției Urologie. Potrivit specialistului, echipamentul cu ajutorul căruia se realizează această intervenție a costat 500.000 de euro, cu TVA, fiind de ultimă generație. „Undele de șoc sunt direcționate de aparat către rinichi, vezică sau uretră, calculii putând fi văzuți fie radiologic, fie ecografic. De asemenea, sistemul radiologic al aparatului permite aducerea în ținta acestuia a calculilor, iar, astfel, iradierea este mai mică. Un alt avantaj al aparatului este faptul că poate fi utilizat și în cazul pacienților cu greutate mare. A spart un calcul chiar și la o persoană care avea 225 de kilograme”, a completat medicul.

viorel-jinga-medic-urolog.jpg

viorel jinga urolog spital burghele
Prof. dr. Viorel Jinga este șeful secției Urologie din cadrul Spitalului „Theodor Burghele”

Acesta a mai spus că, în timp ce operația clasică de scoatere a pietrelor renale presupune 5-6 zile de internare în spital, circa două luni de recuperare, o incizie lombară, dureri mari post-operatorii și uneori complicații, litrotiția extracorporeală este mult mai simplă. „Pacientul, însă, trebuie să vină la control, pentru că fragmentele de calculi renali se elimină în câteva săptămâni”, a mai precizat prof. Jinga.

Un alt pacient care se poate declara fericit este și Adriana Hoancă (48 de ani), din București. „La 11 zile de la intervenție, mă simt excelent. Am avut o piatră la rinchi de circa 1 cm, care mi-a apărut la ecografie. În jumătate de oră, am scăpat de ea, am simțit doar niște înțepături în timpul procedurii, după care am plecat acasă pe picioare. Medicul mi-a recomandat să beau foarte multe lichide și să fac tot posibilul să colectez fragmentele de calcul pentru a le aduce la analize”, a încheiat pacienta. Și asta, pentru a vedea ce a dus la formarea pietrei.

adriana-hoanca-pacienta-rinichi.jpg

adriana hoanca pacienta spital burghele
Adriana Hoancă a avut un calcul renal de 1 cm

„Cauzele formării calculilor renali pot fi metabolice, infecțioase, genetice sau să aibă la bază malformații renale. După ce analizăm fragmentele calculilor, le putem alcătui pacienților o listă cu alimente pe care să le evite, astfel încât să elimine cât mai mult posibilitatea formării altor calculi. Ca o regulă generală, le recomandăm să mănânce mai puțin sărat și mai puține proteine și să bea cât mai multă apă, ceea ce, de fapt, e bine să facem toți, ca o metodă de prevenție”, a adăugat profesorul.

Potrivit acestuia, simptomele existenței calculilor renali sunt: durerea lombară, sânge în urină și, uneori, febra. „În cazul acestor simptome, bolnavul trebuie să se prezinte la medic. Principala investigație pentru aflarea diagnosticului de litiază renală este una non-invazivă și deloc dureroasă, respectiv ecografia.

„Ne așteptăm ca tot mai mulți pacienți cu astfel de probleme medicale să apeleze la spitalul nostru. Și asta, pentru că într-un timp foarte scurt, fără costuri și fără dureri pot scăpa de o problemă serioasă de sănătate”, a încheiat managerul Spitalului Clinic de Urologie „Theodor Burghele”, prof. dr. Adriana Ilieșiu.

adriana-iliesiu-medic-cardiolog.jpg

adriana iliesiu cardiolog manager spital
Prof. dr. Adriana Ilieșiu este managerul Spitalului „Theodor Burghele”

Anual, în jur de 11.000 de pacienți sunt internați în Spitalul „Theodor Burghele” din Capitală, iar alți circa 18.000 sunt spitalizați pentru o zi.

 

loading...
Loading...