Familia polițistului Cristian Amariei (43 de ani), împuşcat mortal duminică, în timpul unei misiuni de capturare a unui infractor în Timișoara, va primi o despăgubire din partea ministerului de Interne, în valoare de 20.000 de euro. Poliţistului ucis și-a lăsat în urmă soția îndurerată şi cei doi copii rămaşi orfani de tată.


Sindicaliștii din poliţie atrag însă atenția că suma este mult prea mică şi că legea ar trebui modificată în aşa fel încât rudele celor căzuţi la datorie să primească mai mulţi bani, mai ales că numărul atacurilor asupra oamenilor legii creşte de la an la an, potrivit Digi 24.

Familia polițistului ucis va fi despăgubită cu 20.000 de euro

„MAI se va deconta față de familie și a achitat o despăgubire de doar 20.000 de euro pentru viața polițistului, asta în timp ce viața unui urs brun braconat costa 40.000 de euro. Cam asta este valoarea polițistului român în România”, a declarat Cosmin Andreica - președintele Sindicatului Europol.

Valoarea despăgubirii pentru poliţiştii căzuţi la datorie în misiuni se acordă în baza unei Hotărâri de Guvern emise în urmă cu 10 ani. „De atunci, nimic nu s-a schimbat”, mai spun sindicaliştii.

 

4-actu-politist.jpg

Polițistul ucis a lăsat în urmă familia sa: soția și cei doi copii
Foto: Arhivă personală

„Trebuie ca în momentul în care polițistul își riscă viața, să știe că în spatele lui stă un minister care îl apară și o legislație de care va putea beneficia în situația unei astfel de tragedii. Mai mult ca sigur familia nu va putea accesa sub nicio formă o sumă mai mare din partea MAI, nici în instanţă, nici pe baza actelor normative în vigoare”, a adăugat președintele Sindicatului Europol.
Cristian Amariei avea 43 de ani, era căsătorit şi avea 2 copii. El a fost victima unei misiuni prost organizate, după cum recunoaşte chiar comandantul Poliţiei Române. „Au fost câteva nereguli care au fost în organizarea misiunii. Colegii mei de la București sunt la Timișoara, controlul este în desfășurare”, a spus Ioan Buda - comandantul IGPR.

Un caz similar a avut loc la Suceava, în urmă cu doi ani, potrivit sursei anterior menționate. Un poliţist a fost atacat cu sabia de infractorul pe care îl căuta, dar a scăpat cu viaţă. Agentul de la trupele speciale nu purta cască de protecţie şi a fost grav rănit.

Pentru că a fost rănit grav, poliţistul a fost trecut în rezervă. A primit atunci 8.000 de euro. Ministerul de Interne spune că a schimbat legea, iar agentul de la trupele speciale a devenit primul poliţist care primeşte bani pentru decontarea tratamentului şi a spitalizării chiar şi după pensionare.Până acum, ministerul a plătit 27.000 de euro.

Loading...